Otec kamaráda se zastřelil po návratu z Kuvajtu, říká Humburger před turnajem pro veterány

Dominik Humburger porazil na KSW 91 polského soupeře jménem Adrian Dudek

Dominik Humburger: Kamarádův táta se po návratu z mise v Kuvajtu zastřelil

Je hrdým vojákem i zápasníkem a na nadcházející akci spojí obojí. Dominik Humburger totiž nastoupí v hlavním duelu pondělního charitativního turnaje Fighters For Veterans, jímž chtějí bojovníci podpořit vojáky, kteří si prošli válkou. „Je to první akce tohoto typu a za mě super věc,“ pochvaluje si Humburger v rozhovoru pro CNN Prima NEWS, v němž prozradil, proč šel k armádě nebo co nejhoršího zatím ve službě zažil.

Akce, jaká nemá obdoby. MMA bojovníci se rozhodli spojit síly, aby dali dohromady turnaj ve prospěch válečných veteránů. Akce se uskuteční pod názvem Fighters For Veterans v pondělí večer v pražské UNYP Areně v Libni.

ČTĚTE TAKÉ: Pekelnou bitku v KSW ovládl Humburger. Můj nejlepší zápas, jásá. S kým se vrátí do klece?

„Myšlenkou této charitativní akce je propojení světů profesionálních zápasníků a vojáků za účelem podpory válečných veteránů a jejich rodin, včetně dětí padlých. Výtěžek bude směřován na Vojenský fond solidarity,“ uvádějí organizátoři. „Projekt získal záštitu ministryně obrany a náčelníka Generálního štábu.“

V hlavním duelu večera nastoupí Dominik Humburger v boxu proti Jakubu Klaudovi. Prvně jmenovaný bijec si za tři roky v profesionálním MMA vybojoval velký respekt, má za sebou totiž osm vítězství, jen jednu bodovou porážku a zápasí i na turnajích obří polské organizace KSW.

Právě Humburger si naplno uvědomuje důležitost podpory veteránů, kteří si na zahraničních misích mnohdy prošli peklem a viděli hrůzy, které měly dopad na jejich psychiku.

„Táta jednoho kamaráda sloužil u nás v Liberci. Vrátil se domů z Kuvajtu a šel ke své mámě do zlatnictví, kde se následně zastřelil, což je šílené,“ vzpomíná Humburger. „Kdyby třeba už tenkrát existoval nějaký takový spolek na podporu veteránů, tak se to mohlo začít nějak řešit, mohlo se třeba pomoci.“

Vojenský fond solidarity vznikl v roce 2015 jako společný projekt Ministerstva obrany a Charity ČR. Bezprostředním impulsem byla reakce na úmrtí pěti českých vojáků na misi v Afghánistánu a potřeba zaopatřit jejich rodiny.

Sám Humburger je profesionálním vojákem už sedm let. „Do armády jsem chtěl vlastně odmala, jako každý malý kluk,“ říká a své volby nelituje. Toho, že může nosit uniformu a maskáče, si pořád velmi považuje a neváhal by za svou zemi kdykoliv bojovat.

„Dokud dejchám, doufám… Kdyby to byla nutnost, abych šel bojovat, tak půjdu, jsem prostě voják,“ říká a doufá, že k takové situaci nikdy nedojde.

Nejhorší bylo jako voják nosit mrtvoly v nemocnici

V rozhovoru pro CNN Prima NEWS Humburger zavzpomínal na nejtěžší kurz Komando, který i přes perfektní fyzickou formu nedokončil. Nejtěžší momenty své kariéry však zažil během pandemie covidu-19.

„Byl jsem nasazen jako voják v nemocnici. Měl jsem za sebou asi pět nebo šest rotací a každý den jsem vozil tak šest až sedm mrtvých lidí. Nebyl jsem na to vůbec zvyklý, nikdy předtím jsem neviděl mrtvolu,“ vzpomíná Humburger.

„Jednou za mnou zkrátka přišel pán, co vozí v nemocnici zesnulé, jestli mu pomůžu odvézt tělo do márnice. Říkám: Samozřejmě, od toho jsem tady, abych tu byl ku pomoci. A to byla největší chyba, co jsem mohl udělat. Bylo to zrovna nejhorší období covidu. Otevřeli jsme mrazák a tam byl člověk na člověku… Několik nocí jsem pak nespal,“ přiznává Humburger.

Vojáci zkrátka nastupují nejen do válek, ale kdykoliv, kdy republika potřebuje. A proto si zaslouží, aby se na ně myslelo i po kariéře. Pomoci tomu má i pondělní turnaj Fighters For Veterans v UNYP Areně.

Více o turnaji zde: https://fightersforveterans.cz/

Tagy: