Obtěžující sekání trávy či hlučná cirkulárka? Obce zavádějí na neděli omezující vyhlášky

Některé obce vyhlašují v neděli zákaz sekání

Zvláštní vyhlášky zákazů v neděli

Asi to zná každý. V neděli chcete relaxovat v lehátku, když v tom soused spustí cirkulárku nebo sekačku na trávu a je po klidu. Některé obce proto vydávají zvláštní vyhlášky, které hlučné činnosti alespoň v neděli zakazují. Štáb CNN Prima NEWS se vydal zkontrolovat, jak je lidé dodržují na střední Moravě.

Vyhlášku o nedělním klidu vzorně dodržují například ve Slatinkách na Prostějovsku. Naprosté ticho ruší jen štěbetání ptáků a občasné zakokrhání kohouta. „Určitě se to snažíme dodržet,“ sdělil jeden z místních obyvatelů. „Možná až moc, protože, jak vidíte, na dědině není ani noha,“ popsal další.

Lidé tu s výjimkou času od osmi do jedenácti hodin nesmí například sekat trávu, pracovat se sbíječkou nebo řezat dřevo a podle starostky s tím nikdo nemá problém. „Měli jsme tady jeden kuriozní příklad. Jedna paní si stěžovala, že soused brzo ráno startuje traktor, když odjíždí do lesa,“ líčila starostka obce Slatinky Monika Prokopová.

Podobné nařízení vydalo také město Zábřeh. „Máme vyhlášku, na základě které všichni pracují ve stejný čas a potom si díky tomu budou moci vychutnávat klidnou atmosféru,“ popsal starosta Zábřehu František John. Na dodržování dohlíží městská policie a zatím prý vždy stačilo narušitele jen upozornit.

Vesnic nebo měst s podobnou vyhláškou je ale na střední Moravě minimum. Nedělní pravidlo o klidu tu lidé až na výjimky dodržují dávno. Ani štábu CNN Prima NEWS se během natáčení nepodařilo nikde natočit nic hlučného. „Doufám, že ani nebude taková vyhláška. Většinou se to dodržuje, že v neděli se neseká, je to taková domluva,“ popsal obyvatel obce Třebčín.

Největší problémy prý lidem, kteří se na vesnice stěhují z města, působí hluk od domácích zvířat. S tím se ale musí smířit. „Zvířata vždycky k vesnici patřila a nemůžeme nikoho omezovat tím, že to někomu vadí,“ sdělila starostka Prokopová. Průkopníkem v tomto směru je Francie. Její parlament před časem odhlasoval, že zvířecí zvuky venkova jsou národním dědictvím.

Tagy:
Francie CNN Prima NEWS Morava Zábřeh okres Prostějov František John Slatinka