Drahá jablka? Supermarkety je vykoupí levně a prodají za čtyřnásobek. Čeští ovocnáři zuří

Ovocnáři zuří. Obchodní řetězce vykupují kilo jablek v průměru za 15 korun, ale prodají ho i za čtyřnásobek.

Obchodní řetězce vykupují levně jablka

Obchodní řetězce vykupují kilo jablek v průměru za 15 korun a prodají ho pak i za čtyřnásobek. Nejsme charita, zlobí se ovocnáři. Podle nich často právě supermarkety vytváří takovou cenovou politiku, ve které čeští pěstitelé nejsou schopni obstát.

Na jihu a západě Čech ovocnáři letos sklidí asi 8 000 tun jablek. Letošní sklizeň tak prý bude lehce podprůměrná. A to nejen kvůli škodám, které způsobil mráz a následné sucho. „Likvidují se velké plochy sadů. V loňském roce to bylo v podstatě skoro deset procent, něco kolem tisíce hektarů sadů,“ popsal předseda Unie ovocnářů pro jižní a západní Čechy Petr Leber pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Samosběr jako nový trend. Skvělá aktivita pro lidi, úspora pro zemědělce, míní Prouza

Hlavním důvodem je podle pěstitelů špatná ekonomika oboru. Mnohonásobně vyšší ceny energií a hnojiv se totiž podle unie ovocnářům nedaří promítnout do výkupních cen. „Není to charita, musíme mít nějaké zisky. Ty podniky a farmy přizpůsobují plochu tomu, aby se jim peníze vracely,“ dodal Leber.

Cenu ovlivňují velcí hráči

Výkupní cena kilogramu jablek se teď pohybuje kolem 15 korun. To pokryje náklady pěstitelů jen stěží. „My nejsme ti, kdo tu cenu ovlivňuje. Ovlivňují ji velcí hráči, dřív to byly západní země, například Itálie, v současné době to přebírá Polsko,“ popsal předseda. A právě ceny polských jablek válcují českou produkci. A i přes nízkou cenu pěstitelů supermarkety prodávají ovoce mnohem dráž.

„Největší problém je u zboží, kde neexistuje domácí konkurence. Protože o té ceně vůbec nerozhoduje domácí trh, ale čistě jenom obchodní řetězec, který si nastaví cenu, jakou chce,“ uvedla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová ve vysílání.

V obchodním řetězci, který redakce CNN Prima NEWS navštívila, stojí čtyři kusy českých jablek, tedy asi 3/4 kila, čtyřicet korun. Za kilo jiné odrůdy z české produkce pak v dalším obchodě zaplatíme padesát korun. „Kupuji jen české, nejen ovoce, ale i zeleninu,“ odpověděla jedna z dotázaných zákaznic s tím, že například polská jablka by nikdy nekoupila. „Vadí mi, že se tady české zemědělství zašlapává do země,“ doplnila.

A právě to je podle odborníků jediná cesta, jak odolat zharaniční konkurenci a podpořit české pěstitele.

Tagy: