Horor v Brazílii: Lupiči přepadli několik bank, rukojmí přivázali na auta jako lidské štíty

Brazilská policie

Lupiči použili lidské štíty

Nejméně 50členný gang ozbrojených lupičů v pondělí brzy ráno přepadl tři banky v brazilském městě Araçatuba. Při úniku z města lupiči odpálili bomby nastražené na ulicích. Zloději také použili desítky civilistů jako rukojmí a připoutali je k vnějším stranám aut. Vytvořili tak lidské štíty, kterými chtěli zabránit případné srážce s policií. Podle informací policie na místě při přestřelce zemřeli nejméně tři lidé, včetně jednoho z členů gangu, čtyři další byli zraněni a dva lupiči zatčeni, napsal zpravodajský server BBC News.

Podle informací listu Daily Mail začala akce už po půlnoci, kdy ozbrojenci napadli policejní stanici ve městě a zablokovali silnice vedoucí do Araçatuby ve státě Sao Paulo zapálenými automobily, aby na místo nemohly přijet posily. Při útocích použili samopaly, bomby a drony. Jakou částku si lupiči z bank odnesli, dosud není známo.

Nakonec unesli skupinu místních obyvatel, které jako živé štíty přivázali ke střechám a kapotám únikových vozů. Osud většiny rukojmích zatím není jasný. Bomby odpálené v ulicích zranily nejméně čtyři osoby včetně pětadvacetiletého cyklisty, kterému výbuch utrhl nohy.

Brazílie patří k nejnásilnějším zemím na světě a v posledních letech tu dochází k častějším přepadením bank, při nichž jsou používána rukojmí jako lidské štíty. Podle starosty města Araçatuba Diladora Borgese, kterého citovala BBC, měla policie problém zasáhnout.

„Policisté nemohli zaútočit a postavit se jim, protože v sázce bylo příliš mnoho životů,“ řekl. Nyní už podle něj bezpečnostní síly znovu ovládají centrum města. Školy v pondělí zůstanou zavřené a starosta vyzval obyvatele, aby nevycházeli ven v obavě, že by ještě někde mohly zůstat neodpálené bomby.

Tagy: