sledujeme živě

Střelce z úřadu práce chytili v centru Prahy, policie zasahovala po celé metropoli

Souhrn událostí

  • Na úřadu práce v Bělehradské ulici na Praze 2 došlo v úterý dopoledne ke střelbě.
  • Útočník zranil úřednici, ta později v nemocnici zemřela.
  • Podezřelého Jiřího Dvořáka policie dopadla po několika hodinách.
  • Policie v souvislosti s pátráním zasahovala na několika místech v metropoli.

Na úřadu práce v Bělehradské ulici na Praze 2 došlo v úterý dopoledne ke střelbě. Postřelená žena poté i přes poskytnutou první pomoc zemřela. Pachatele ve věku kolem 60 let policie odpoledne dopadla. Jedná se zřejmě o hledaného Jiřího Dvořáka, který v pátek poleptal kyselinou svou kolegyni. Policie v průběhu dne zasahovala také v bytě v pražských Holešovicích, kam se muži zákona pokoušeli dostat i za pomoci pyrotechniků dostat. Nakonec muže dopadli nedaleko Václavského náměstí.

V úterý kolem 11. hodiny měl na úřad práce přijít muž a střílet asi na padesátiletou ženu. Zaměstnankyni záchranáři dlouhé minuty resuscitovali. „Podle prvotních informací útočník střelil pracovnici úřadu práce. Poškozená byla se zraněním odvezena do nemocnice,“ uvedli na Twitteru policisté. Vážně zraněná žena později zemřela.

Po pachateli pátraly stovky policistů, nasazen byl i vrtulník. Policisté se pokoušeli dostat za pomoci pyrotechniků mimo jiné do bytu v pražských Holešovicích, kde se měl podezřelý Jiří Dvořák nacházet. Před tím prohledávali byt v pražské Libni. Na dveřích měl být speciální systém, který jednoho policistu zranil – utrpěl vážnější poranění sluchu.

Policisté podezřelého z útoku nakonec zadrželi v ulici Palackého nedaleko Václavského náměstí.

Úřad bude do pátku zavřený

Zaměstnancům úřadu práce je na místě k dispozici psychologická pomoc. „Je to otřes pro všechny,“ řekla CNN Prima NEWS mluvčí Úřadu práce České republiky Kateřina Beránková.

Podle ní bude pracoviště v Bělehradské ulici uzavřeno do pátku 2. července. „Své záležitosti z oblasti zaměstnanosti, tedy zprostředkování zaměstnání, podpora v nezaměstnanosti a tak dále lidé vyřídí po tu dobu na kontaktním pracovišti úřadu práce pro Prahu 5 na adrese Štefánikova 21. Agenda dávek pro osoby se zdravotním postižením bude dočasně přesunuta na adresu Šafaříkova 14,“ informovala Beránková.

Policejní mluvčí CNN Prima NEWS sdělila, že jakmile to bude možné, policisté se zřejmě pokusí uvolnit část kamerového záznamu.

Ti nyní prověřují, co za incidentem stálo. „Je mu okolo 60 let, má černou tašku přes rameno a na hlavě kšiltovku,“ popisovali údajného střelce. „Prosíme řidiče, kteří okolo 10:45 projížděli po Bělehradské ulici a mají ve vozech palubní kamery, aby se ozvali na linku 158. Ať se nám ozvou i případní svědci, kteří se v uvedený čas pohybovali v okolí a k případu mají jakoukoliv informaci,“ vyzývali svědky, aby se přihlásili.

Policie pracovala od začátku s verzí, že by střelcem v Praze mohl být hledaný Jiří Dvořák. Pátrala po něm i kvůli poleptání ženy kyselinou, byl nebezpečný a ozbrojený. Incident se stal minulý pátek mezi třetí a čtvrtou hodinou odpolední. Bývalý zaměstnanec společnosti Aero Vodochody Jiří Dvořák údajně polil kyselinou svou tehdejší kolegyni. Policie veřejnost varovala, aby se nesnažila hledaného muže sama zajišťovat.

Tagy: