Pacient už nebude pošťák mezi praktikem a specialistou. Elektronická evidence bude povinná

Od příštího roku bude elektronická evidence povinná.

E-zprávu využívá málo lékařů, pacienti mohou tajit problémy

Už deset let funguje v Česku takzvaná eZpráva, tedy možnost elektronické komunikace mezi lékaři. Jenže ji využívá sotva třetina z nich. Mnohdy se tak praktický lékař nedozví, že jeho pacient chodí ke specialistovi, kterého si sám našel. Třeba s psychickými problémy. A to může být problém například při potvrzení pro vydání zbrojního průkazu. Už příští rok by měla být elektronická evidence povinná.

Systém eZpráva podle zakladatelů využívá pouhých 32 procent praktických lékařů, pacient je tak stále pošťákem mezi specialistou a svým praktikem. Pokud zprávu od specialisty svému lékaři nedonese, tak ten se o výsledcích nemusí ani dozvědět.

ČTĚTE TAKÉ: Pozor na špatný spánek. Negativně vám může ovlivnit budoucnost, ukázala studie

Pacient tak může, když bude chtít, důležité informace svému praktikovi i zatajit. „Opravdu se může stát, že lékař ani neví, že pacient ke specialistovi chodí,“ potvrdil redakci CNN Prima NEWS praktický lékař Cyril Mucha.

Už od roku 2011 má třeba neurolog, kardiolog nebo i psychiatr ze zákona povinnost informovat praktického lékaře o poskytnuté péči.

„Postupem času se z toho ale stala taková anarchie. Zvykli jsme si, že když dáme zprávu pacientovi do ruky, tak je takzvaně vyřešeno,“ uvedl autor systému eZpráva Petr Machek.

Tak se ale prý mnohdy nestane a pacient zprávu praktikovi nepředá. Řešením by tak mohla být elektronická komunikace. „Jsme schopní zjistit, kdo je registrující lékař. Máme datový standard ministerstva zdravotnictví, máme tady i validátor na ten datový standard. Proč to ale nefunguje, je otázka,“ dodal Machek.

Změnit se to má v roce 2025, kdy už od prvního ledna budou lékaři muset předávat informace elektronicky.

„Pacientský souhrn, propouštěcí zpráva, laboratorní výsledky a nález zobrazovacího zařízení, to jsou čtyři základní dokumenty, které chceme, aby se sdílely,“ vysvětlil náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Od roku 2026 by měli lékaři navíc automaticky vědět, jestli jejich pacient náhodou nemá zbrojní průkaz a jestli mu jeho zdravotní stav neznemožňuje vlastnit zbraně.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česko je v držení zbraní až příliš benevolentní, řekl expert. Volá po přezkušování majitelů

Tagy:
psychické problémy zbrojní průkaz Cyril Mucha zdraví zdravotnictví Petr Machek eZpráva praktický lékař elektronická evidence