Kvůli novele hrozí rušení lékařských pohotovostí. Směšné, nechápe šéf Asociace pacientů

Páteřní pohotovosti budou zřizovat pojišťovny

Páteřní pohotovosti budou zřizovat pojišťovny

Lékařské pohotovosti měly dosud na starosti kraje. Nově je však budou zřizovat zdravotní pojišťovny, které chtějí garantovat peníze pouze těm při urgentních příjmech v nemocnicích. Není proto jisté, zda budou i nadále fungovat všechny, což kritizuje řada odborníků.

Pohotovost poskytuje ošetření mimo pracovní dobu praktického lékaře při akutním zdravotním problému. Urgentní příjem je specializované nemocniční oddělení pro pacienty v závažném stavu a ohrožení života.

ČTĚTE TAKÉ: Jedna ku milionu. Žena se vzácnou dělohou porodila ve dvou dnech dvě miminka

Pohotovost musí být podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) v každé nemocnici, kde je urgentní příjem. Právě tam bude za jejich fungování odpovědná pojišťovna. Jenomže pohotovostí je nyní podle praktiků 125 a urgentních příjmů 83. Hrozí tak, že se některé budou rušit, což místopředseda Sdružení praktických lékařů Michal Babíček považuje za nutné. „Já si myslím, že se to musí stát. V současné době je pohotovostí nadbytek,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Některé kraje se ale rušení pohotovostí, které nebudou odpovídat nově nastaveným podmínkám, bojí. Třeba pro pacienty v Plzeňském kraji by se prodloužila dojezdová vzdálenost na pohotovost až o desítky kilometrů. „Vypadla by nám pohotovost na Tachovsku i v Sušické nemocnici,“ konstatoval hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Podle ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeňka Kabátka však kraje mohou financovat pohotovost i nadále a nikdo jim v tom nebude bránit.

Výhodou pohotovostí podle primáře oddělení urgentního příjmu dospělých Fakultní nemocnice Motol Jiřího Karáska je, že nejsou zatěžováni lékaři na urgentním příjmu. Konstatoval nicméně, že během noci jsou v Motole ošetřeny zhruba tři desítky pacientů a většinou se nejedná o akutní případy.

Podle prezidenta Svazu pacientů ČR Luboše Olejára je ale rušení pohotovostí směšné. „Zdravotní péče je v České republice jenom jedna, občané si platí daně prostřednictvím zdravotního pojištění. A pokud to bude kompetence pojišťoven zajišťovat, tak musí všude, jinak se část občanů ocitne v situaci, kdy nebude mít poskytnutou péči,“ zdůraznil.

Novela je nyní v připomínkovém řízení a platit by měla začít v roce 2025.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Prymula popsal výhody nosní vakcíny. Může nahradit standardní metody očkování?

Tagy:
nemocnice zdravotnictví Vlastimil Válek pohotovost Zdeněk Kabátek Ministerstvo zdravotnictví České republiky Rudolf Špoták urgentní příjem Michal Babíček