PackWall: Unikátní know-how přetváří kartonové obaly na designové desky

Kartony slouží skvěle k balení potravin, jejich recyklace však není snadná.

Interview PLUS 22.9.2023

Světový den vody, ptactva i Země jako takové. Dnů, které jsou věnované životnímu prostředí a jeho jednotlivým částem v průběhu roku české Ministerstvo životního prostředí vyhlašuje celou řadu. Jen v září jich prožijeme pět. Připomínáme si ekologické zemědělství a biopotraviny nebo ochranu ozonové vrstvy. Jak ale v dnešním světě, v němž se život řítí zběsilou rychlostí, brát ohledy na planetu každý den? Příkladem může jít společnost Flexibau, která zkombinovala podnikání s recyklací použitých nápojových kartonů. Z dále nepotřebného materiálu vyrábí stavební desky.

Poslechněte si audiostopu z rozhovoru

Černá popelnice s oranžovým víkem dnes už ve většině měst doplňuje základní trojici kontejnerů na tříděný odpad. Je naprosto běžné, že kromě papíru, plastů a skla třídíme i nápojové kartony, tedy krabice od mléčných výrobků, džusů a dalších nápojů. Napadlo vás ale někdy, co se s nimi děje dál?

Prázdné nápojové kartony

O nápojové kartony mají obvykle největší zájem papírny. A to proto, že díky recyklačnímu procesu, tzv. rozvláknění, získávají papírová vlákna. Ovšem materiálu v těchto malých či větších krabicích najdeme více. Plast, hliníková fólie a polyetylen. Poslední dvě zmíněné často přijdou nazmar ve spalovnách, což zrovna neprospívá životnímu prostředí.

Fakta o Flexibau I

Společnost Flexibau vznikla koncem roku 2015 odkoupením patentu a v návaznosti na dřívější 2 letou spolupráci skupiny GES se společností Flexibuild (držiteli patentu na výrobu desek z nápojových kartonů).

Dá se to však dělat jinak? Na to přináší odpověď společnost Flexibau: Dá.

Flexibau můžete znát pod značkou PackWall, která přináší na trh jednoduchý a přitom efektivní způsob dalšího zpracování a využití nápojových kartonů. Vznikají z nich stavební a interiérové desky, kterými tvůrci vyplňují nejen stavební prostory, ale také mezeru na trhu.

Firma díky svému know-how umí využít všechny tři zmíněné materiály –⁠ celulózu, hliník i polyetylen. Desky Packwall jsou tak 100% recyklát. A jak vznikají?

Výroba krok za krokem

Nejdříve je potřeba nápojové kartony rozdrtit, následně usušit a dále za tepla slisovat. Pak je možné z nich vyrobit desky různých rozměrů pro rozmanitou škálu účelů.

Výsledný produkt je pevný a odolný, dá se jím v mnoha aplikací nahradit dřevo nebo třeba sádrokarton, dřevovláknité či MDF, HDF i OSB desky. Desky se dají upravit podle přání, jejich povrch lze dýhovat, lakovat, voskovat, tmelit i barvit. Problémem není ani řezání, vrtání či šroubování.

Využití desek z recyklovaných nápojových kartonů je bez nadsázky všestranné. A za to vděčí především kombinaci následujících vlastností:

Fakta o Flexibau II

Desky z nápojových kartonů vyráběla společnost Flexibuild již od roku 2006 a používala je při vlastních výstavbách „dřevodomů“.

  • srovnatelná nasákavost oproti deskám na bázi dřeva
  • mechanická odolnost
  • akustický útlum a výborná zvuková pohltivost
  • tepelná izolace srovnatelná se dřevem
  • hygienická nezávadnost
  • ekologicky šetrný materiál
  • ohebnost, pružnost
  • rychlost výstavby díky snadné manipulaci

To všechno z desek Packwall dělá užitečnou a především udržitelnou alternativu tradičních stavebních materiálů. Desky jsou ekologické a –⁠ jak ověřil Státní zdravotnický ústav ČR –⁠ nejen hygienicky, ale i zdravotně zcela nezávadné. Z výsledného produktu se neuvolňují žádné těkavé látky a případné zárodky mikroorganismů zlikvidují vysoké výrobní teploty. Bonusem je zdařilý design.

Aktuálně mohou mít tři podoby. PackWall Basic je základní deska bez povrchové úpravy, na obou stranách je papír. Tuto formu využívají především stavbaři. Je to vhodná varianta ke stavbě obvodových stěn, kleneb, příček, podhledů i záklonů podkroví či podkladových a vyrovnávacích desek. Hodí se i jako bednění nebo stavební ohrady.

Fakta o Flexibau III

Flexibau nyní vlastní patentová práva a provozuje v Milevsku první výrobní linku na zpracování jinak komplikovaně zpracovatelných odpadů – nápojových kartonů na mléko, džusy...

PackWall Design je deska s průhlednou krycí vrstvou a z jedné strany s přiznaným vzhledem původního materiálu. Design Panel je pak oboustranně průhledná deska. Vzhledem k originálnímu vzhledu se využívá zejména jako pohledová deska k obkladům stěn, dělicích příček mezi dvěma prostory a mnohým se zamlouvá i pro dekorativní účely nebo pro výrobu nábytku.

Desky PackWall tak v sobě kombinují jedinečný design, skvělé tepelné a izolační vlastnosti i ohled k životnímu prostředí –⁠ nejenže jsou vyrobeny z recyklátu, ale navíc jsou opakovaně znovu recyklovatelné.

Kromě desek samotných prodává společnost Flexibau také licence na jejich výrobu do dalších zemí, a tak šíří schopnost recyklace původně nevyužitelných materiálů dál. Aktuálně již existují výrobny v Austrálii, na Novém Zélandu a ve Švédsku. Příští rok se na seznam přidají i výrobci z Rakouska a přibude i nová výrobní linka v Česku. Dále se jedná o spuštění výroby v Polsku, Irsku, Velké Británii a v Beneluxu.

Tagy: