Pád mocné dynastie dovršen. Právník Murdaugh zabil svou ženu a syna, dostal tvrdý trest

Ve spojených státech skončil jeden z nejsledovanějších soudních procesů posledních let. Prominentní právník Alex Murdaugh podle rozhodnutí poroty zabil svou ženu i syna. Důkazy v jeho neprospěch byly podle soudce zdrcující. Murdaugh přesto tvrdí, že je nevinný.

„Odsuzuji vás na dobu vašeho přirozeného života,“ zněl rozsudek soudce Cliftona Newmana. Dva doživotní tresty za dvojnásobnou vraždu – verdikt, který si v Jižní Karolíně vyslechl Alex Murdaugh. Bývalý prominentní právník a miliardář podle rozhodnutí poroty 7. června 2021 zastřelil na rodinném pozemku svou dvaapadesátiletou manželku Maggie a dvaadvacetiletého syna Paula.

„Vím, že Paula a Maggie musíte vidět v noci, když se pokoušíte usnout. Jsem si jistý, že vás chodí navštěvovat,“ pokračoval Newman. Odsouzený mu na to jen odvětil, že je vídá každý den a každou noc.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podřízla hrdla svým pěti dětem, na výročí vraždy podstoupila eutanazii. Trpět je trest, řekla

Alex Murdaugh tvrdil, že těla našel poté, co se osudné noci vrátil z krátké návštěvy u své matky. Video z mobilu jeho syna ho ale zachytilo na místě činu v době vražd. Pod tíhou důkazů proto přiznal, že o svém alibi lhal. Soudce se ho i zeptal, co přesně měl na mysli, když na lavici svědků uvedl, že utkali spletitou síť. „Měl jsem na mysli, že když jsem lhal, pokračoval jsem ve lhaní,“ vysvětlil odsouzený.

Skandály kolem prominentní rodiny

Murdaugh byl hlavou vážené dynastie, která měla po čtyři generace značný vliv na veřejný život, a která po celé století ovlivňovala justici v centrální části Jižní Karolíny. Po vraždách ale vyšlo najevo, že prominentní právník svým klientům ukradl miliony dolarů. Právě to měl být podle policie jeden z motivů vraždy. „Je to lhář a zloděj, to přiznal. Ale není to vrah. Viděli jsme vztah mezi Paulem a Alexem, je nevysvětlitelné, že by takto popravil svého syna a manželku,“ tvrdil jeho obhájce Dick Harpootlian.

U soudu navíc vyšla najevo, že je Murdaugh závislý na opiátech. „Jsem nevinný. Nikdy bych za žádných okolností neublížil své ženě Maggie a nikdy bych za žádných okolností neublížil svému synovi,“ hájil se. „Nemusel jste to být vy. Mohlo to být monstrum, které se z vás stalo, když jste si vzal 15, 20, 30, 40, 50, 60 opioidních pilulek,“ podotkl soudce.

Vlivnou rodinu přitom provází také řada dalších skandálů a podivných úmrtí z předchozích let. Patří mezi ně i smrt hospodyně, jejíž životní pojistku inkasoval právě Alex Murdaugh. Dalším případem je nevyřešená smrt údajného milence jeho přeživšího syna Bustra. Toho se Murdaugh po vraždách snažil zajistit tak, že kvůli pojistce nafingoval vlastní pokus o vraždu... A právě na Bustra se Murdaugh díval také v okamžiku, kdy mu policie po vynesení rozsudku nasazovala pouta. Ústy naznačil slova „miluji tě“.

Tagy: