Padající zeď ho zaživa pohřbila ve vaně. Neuvěřitelné příběhy lidí, kteří přežili tornádo

Příběhy zachráněných po tornádu v USA

Stoprocentně šlo o nejhorší tornádo v dějinách Kentucky a nejspíš i celých Spojených států. Tak zhodnotil páteční přírodní katastrofu kentucký guvernér. Živel má přesto zatím méně obětí, než se předpokládalo. Ti, kteří přežili, často nevěří svému štěstí.

Charles Sherill vede reportérku CNN ke svému domu v totálně zdevastovaném Mayfieldu, lépe řečeno k tomu, co z budovy zbylo. Když tornádo udeřilo, schoval se ve vaně. A to mu zachránilo život.

Když se na něj zřítila zeď, pohřbila ho tam jako v rakvi, ale nezabila ho. „Prostě jsem se modlil. Modlil jsem se, aby se o mě bůh postaral,“ popsal Sherill.

Reportéři zachytili i další pohled, který se stal jedním ze symbolů řádícího živlu – vánoční stromek, který zůstal stát celý i s ozdobami, zatímco vedle něj je pobořená zeď. Příběhů lidí, které od smrti dělila třeba jen stěna skříně, se objevilo nepočítaně.

„Tyhle dveře nám zachránily život. Bylo to, jako kdyby se zvenku deset dospělých chlapů snažilo vyrvat je z pantů,“ popsala jedna z přeživších. Ti se teď dál probírají ruinami zbořených domů, ale ne vždycky jen těmi svými. Catherine Barnesová už přistihla několik zlodějů.

„Je to další rána pod pás, kterou vážně nemáme zapotřebí,“ uvedla. Guvernér Kentucky v neděli varoval, že počet mrtvých zřejmě překročí stovku. To se ale zatím nenaplnilo. „Poslední přesný součet mrtvých, který máme, je 64 obyvatel Kentucky. Mějte na paměti, že situace je proměnlivá a toto číslo se ještě bude měnit,“ uvedl guvernér.

Nezvěstných osob zůstává více než sto. U mnohých se ale ukázalo, že neleží pod troskami. Po řádění tornáda pospíchali na pomoc svým rodinám a známým. A jelikož se zhroutily mobilní sítě a internet, je těžké tyto lidi lokalizovat.

Tagy: