Jako kdyby domem projel vlak, líčí svědci hrůzy tornáda v USA. Po desítkách lidí se pátrá

Příběhy z řádění tornáda v USA

Spojené státy se vzpamatovávají z ničivé série tornád. Jenom ve státě Kentucky zahynulo nejméně 80 lidí. Nejvíce ve městě Mayfield, kde spadla střecha továrny. Ve všech šesti zasažených státech pokračuje pátrání po lidech, kteří uvízli pod troskami.

Všude v ulicích se válí pokroucené kusy plechu. Vzduchem se víří prach z domů, u kterých v podstatě nezůstal kámen na kameni. A továrna na výrobu svíček ve městě Mayfield teď připomíná skládku. Právě zpod těchto trosek se jedné ze zaměstnankyň podařilo vyslat zoufalou prosbu o pomoc přes sociální sítě.

„Jsme uvězněni. Všechny prosím, pošlete sem někoho na pomoc. Jsme v továrně na svíčky v Mayfieldu. Prosím, prosím,“ vyslala vzkaz Kyanna Parsons-Perezová.

Ze sutin továrny se záchranářům nakonec podařilo vyprostit čtyřicet lidí. Jenže po dalších asi šesti desítkách se stále pátrá. Šance, že někdo zůstal naživu, jsou údajně mizivé. „Jenom chci najít svou ženu. Vážně doufám, že bude někde v bezpečí,“ svěřil se Ivy Williams.

V Kentucky monstrózní tornádo putovalo při zemi po dráze delší než 320 kilometrů, což je jenom pro představu více než z Prahy do Bratislavy. „Byl jsem v tomto pokoji. Všechno kolem začalo lítat,“ líčil přeživší Jordan Blann. „Když se to sem dostalo, najednou bylo naprosté ticho, a pak jsem slyšela déšť,“ dodala Jessie Newtonová.

„Manželka se zrovna vracela dolů do suterénu, když přišlo tornádo. Jako kdyby domem projel vlak. Podívali jsme se nahoru a došlo nám, že žádný dům už nemáme. Okna jsou zničená, nábytek je zničený. Je to prostě smutné,“ uvedl Rich Vance.

Obrovskou pohromu po tornádech ukázaly satelitní záběry. Nehorší zkázu napáchal živel v Kentucky, kde americký prezident vyhlásil stav nouze. Stát získá federální pomoc. „Pravděpodobně půjde o jeden z nejhorších případů zasažení tornády v naší historii,“ prohlásil Joe Biden. Desítky tisíc lidí, kteří o domy nepřišli, musí řešit jiný problém. Devastující tornáda je odřízla od vody a elektřiny.

Tagy: