Padáme na hubu, křičeli stávkující zemědělci. Nechci vést souboj hlasivek, opáčil Výborný

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) před budovou ministerstva zemědělství během diskuze s protestujícími (19. 2. 2024)

Ministr Výborný odpovídá v bouřlivé debatě na dotazy protestujících zemědělců

Křik, pískot i nadávky si vyslechl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) před budovou resortu, když odpovídal na dotazy rozhněvaných farmářů. Ti se i s těžkou technikou sjeli v pondělí do Prahy, aby vyjádřili nesouhlas se stavem zemědělství. Mezi výkřiky zazněly výčitky i zvolání, že farmáři „padají na hubu“. Lidovecký šéf reagoval na hluk slovy, že nehodlá vést souboj hlasivek. Atmosféra na místě byla napjatá.

Mezi davem se pravidelně ozývaly výzvy k demisi vlády. Výborný se za značného hluku snažil odpovídat na dotazy účastníků stávky. „Jestli chce někdo vést slušnou debatu o stavu zemědělství, jsem připraven,“ pronesl po příchodu z budovy. Davu však vadilo, že ministr nemá mikrofon, a proto není slyšet.

K TÉMATU: Vondrovo nařčení Jandejska je šokující, míní Korecký. O páté koloně víme, řekl Michopulos

„Nejsem ale připraven tady vést souboj hlasivek,“ zdůraznil Výborný hlasitěji. Následně odmítl vést politickou debatu v reakci na hlasité provolávání, aby vláda odstoupila. „Je tu někdo od zemědělců či farmářů?“ prohlásil směrem ke sroceným lidem.

Svými slovy vyvolal ve stávkujících bouřlivou odezvu. Mimo jiné jim vadilo, že komunikuje pouze s přítomnými médii. „Dělala jsem v oboru 22 let, vím, jak to chodí,“ reagovala na jeho otázku starší žena. Poté si vzal slovo farmář z Ostravska.

„Kdy zastavíte prodej zemědělské půdy? Všude se stavějí satelitní městečka,“ položil ministrovi dotaz. Výborný opáčil, že jeho obavě rozumí. „Nikdo před námi tento problém neřešil. Máme těsně před schválením novelu zákona o zemědělském půdním fondu. Jedno z opatření by mělo zaručit, že na nejkvalitnější půdě se nebudou stavět sklady či obchodní centra. Rozčiluje mě to stejně jako vás,“ pronesl lidovec.

Další dotazy se týkaly například dovozu obilí z Ukrajiny či Zelené dohody. Slova se ujala i jedna z protestujících, která šéfovi resortu vyčetla, že se prý likvidují chovy i sady a tuzemské farmářství ztrácí soběstačnost. Výborný namítl, že vláda poslala do ovocnářství peníze navíc a má speciální programy na obnovu sadů.

„Omlouvám se, ale tahle debata nemá smysl,“ sdělil ženě po chvíli. „Vždyť jste ministr. Zemědělci padají na hubu. Scházejí sady i chovy prasat,“ soptila demonstrující farmářka.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bývalý prezident Miloš Zeman exkluzivně k protestu farmářů: Brusel má nesmyslné požadavky. Agrárníci mě překvapili

Tagy: