Izrael je ve válce. Při útocích Palestinců zahynulo 22 lidí, Netanjahu hrozí tvrdou odvetou

Palestinský útok na Izrael

Slovenka popsala situaci v Izraeli

Několik desítek raket v sobotu ráno z Pásma Gazy na Izrael vypálili palestinští ozbrojenci. Při útocích zemřelo nejméně 22 lidí, uvádějí média s odvoláním na záchranáře. Podle The Times of Israel je hlášeno skoro 300 zraněných. Palestinští útočníci také podle izraelských médií pronikli z Pásma Gazy do jižního Izraele, kde se střetávají s policisty a vojáky. „Jsme ve válce,“ řekl izraelský premiér Netanjahu. Nepřítel podle něj pocítí následky, jaké dosud nepoznal.

„Občané Izraele, jsme ve válce,“ řekl Netanjahu ve videu publikovaném několik hodin po prvních zprávách o ofenzivě. „A vyhrajeme,“ pokračoval.

Jižním a středním Izraelem, včetně regionu Tel Aviv, v sobotu od rána znějí sirény varující před raketovými útoky. Dopady raket jsou hlášeny právě z Tel Avivu, ale i dalších měst, slyšet exploze bylo také u Jeruzaléma. Na sociálních sítích se šíří videa ukazující odpalované rakety a také záběry například z izraelského Aškelonu, kde jsou vidět auta v plamenech, zřejmě po zásahu jednou z raket.

Izraelské nemocnice přijaly přes 100 lidí zraněných při raketovém úderu, píše The Times of Israel.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLEDNĚ: Izrael versus Palestina. V čem spočívá stoletý mocenský konflikt?

Izraelské úřady zatím potvrdily zranění pěti lidí. V kritickém stavu je podle nich 70letá žena.

Palestinští ozbrojenci se podle serveru listu The Times of Israel a záběrů na sociálních sítích dostali do města Sderot, kde se střetávají s izraelskými silami.

K útoku se přihlásilo radikální hnutí Hamás, které ovládá Pásmo Gazy. Jeho vůdce Muhammad Díf oznámil, že skupina zahájila vojenskou operaci proti Izraeli. Vyzval všechny Palestince, jakož i ozbrojence v sousedním Libanonu, aby se do bojů zapojili, informovaly agentury Reuters a AP.

„Tohle je den největší bitvy, která ukončí poslední okupaci na zemi,“ uvedl Díf, jenž veřejně vystupuje jen zřídka. Na Izrael podle něj ráno mířilo 5 000 raket. Na izraelské území vedle toho pronikl neznámý počet palestinských ozbrojenců, přičemž videa na sociálních sítích a výpovědi svědků nasvědčují rozsáhlým pouličním bojům.

Izraelská armáda oznámila letecké údery v Pásmu Gazy v reakci na palestinský útok. Podle zdroje agentury Reuters jsou v oblasti slyšet exploze.

Společné jednání české a izraelské vlády v čele s Benjaminem Netanjahuem se v Praze v pondělí kvůli situaci v Izraeli neuskuteční. Český premiér Petr Fiala (ODS) teroristický útok na Izrael odsoudil. Na síti X uvedl, že „je v myšlenkách s nevinnými oběťmi násilí“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česko má za stíhačky F-35 platit dvakrát tolik co Izrael. Nejde to srovnávat, tvrdí Černochová

Tagy: