Průjezd za 800, autobus za 80: Památky zdražují. Školáci radši výlet vzdali, popsal řidič

Památky zvyšují cenu vstupenek.

Turistické atrakce v Česku podraží

Na některých turistických atrakcích lidé sáhnou hluboko do kapsy. Cena vstupného se leckdy zvyšuje o desítky procent a zdražuje také parkování. Například výjezd na Praděd vlastním autem vyjde na 800 korun, podražil ale i autobus.

Před 11. červnem stál výjezd vlastním autem z parkoviště Hvězda na Ovčárnu, tedy těsně pod Praděd, 450 korun. Od 11. června ale skokově zdražil na 800 korun. „Zvýšení poplatku pro osobní auta bylo motivováno finančním zvýhodněním autobusové přepravy před tou individuální,“ zdůvodnila mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová. Jenže podražila i autobusová doprava, a to téměř dvojnásobně, z 50 na 80 korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍAT: Last minute letecky seženete za pár tisíc, tvrdí cestovky. Zmínily i nástrahy Chorvatska

Cena se nelíbí ani místním poskytovatelům občerstvení nebo ubytování. Kvůli drahotě začínají totiž chybět návštěvníci. „Turistů ubylo na základě zdražení kyvadlové dopravy, ať už autobusové, nebo automobilové,“ sdělila provozní hotelu Aneta Vokálová. „Škola jela na výlet na Praděd. Bohužel, když jsme řekli učitelce, kolik to stojí, tak děti zůstaly na zastávce,“ popsal řidič autobusu Martin Kačík.

Zdražovalo se také v Prachovských skalách, a to o 20 procent. Návštěvnost je tam ale stále vysoká. „Je to takový trend, který se dělá v hlavních měsících, aby se trochu zmenšila návštěvnost. Podražily všechny vstupy,“ sdělil ředitel správy Prachovských skal Dominik Feštr.

V Česku zdražovaly vstupy i na hrady a zámky. Třeba na hradě Kost ceny zvyšovali už loni. „Před zdražením byla vstupenka na hodinový okruh za 120 korun, teď je to 190,“ řekla zástupkyně kastelána hradu Kost Anna Šestaubrová.

Lidé si ale připlatí i v hlavním městě. Trojská zoologická zahrada zvýšila ceny z loňských 250 korun na 330 korun, dětská vstupenka pak vyjde na 250 korun. O trochu levněji ale vyjde pořízení vstupenky na internetu. Dalších 300 korun však lidé zaplatí za parkování, to bylo loni o stokorunu levnější. „Někteří remcají, což se ani nedivím, protože 300 za parkování není málo,“ řekl Karel Urbanec, který v pražské zoo obsluhuje parkoviště.

„Je to hrůza, protože rodiny s dětmi na to nemají,“ uvedla jedna z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „V dnešní době se vyplatí víc jet na chatu než za nějakými turistickými atrakcemi,“ dodala další dotazovaná.

Tagy: