Kam se letos vyplatí vyrazit na dovolenou? Podívejte se, které země vyjdou nejlevněji

Bulharská pláž. Ilustrační foto.

Kam se vyplatí cestovat kvůli inflaci?

Letní cestování bude silně ovlivněné zdražováním a také silnou korunou. Dovolená vyjde velmi draho v Maďarsku, Polsku, Chorvatsku, ale i v České republice. Jaké státy jsou nejvýhodnější a jak pomáhá silná koruna?

Analýza společnosti Cyrrus ukazuje, že v Maďarsku si lidé připlatí oproti loňskému létu 28,4 procenta. Dražší dovolená je také v České republice (16,6 %), Polsku (15,3 %) nebo v Chorvatsku (9,6 %). Průzkum společnosti se zaměřuje na inflaci a také na kurz k české koruně, která od loňského léta nebývale posílila. Silný kurz koruny velmi pomáhá dovozu a také dovolenkářům, kteří se vydají za hranice České republiky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Neprali jsme se a dárky se nepředávaly. Pavel jednal s Fialou a Babišem, řešili i Ukrajinu

Levnější dovolenou v porovnání s předešlým rokem lze hledat ve Švédsku nebo na Maltě. V poslední době totiž česká koruna proti švédské koruně posílila a pro tuzemské turisty se tak mohou tyto země stát lákavou destinací.

Jiné srovnání přináší hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Pokud se chtějí lidé rozhodovat o své destinaci podle ceny, musí vzít v potaz dva faktory. Kurz koruny vůči měně dané destinace a zároveň meziroční inflaci konkrétní země,“ uvedl ekonom.

Podle něj je složité vybrat zemi, která není zatížená zdražováním. Inflace je totiž celosvětovým fenoménem. „Z měn vyhledávaných turistických destinací posílila česká koruna v uplynulém roce, tedy od 2. června 2022, nejvíce vůči egyptské libře, a to o 42 procent. Výrazně zpevnila také vůči turecké liře, a sice o 24,5 procenta. Z evropských destinací možné dovolené zpevnila výrazně vůči norské koruně, o více než 18 procent, či vůči koruně švédské, o 13,5 procenta,“ uvedl Kovanda.

Dodal, že koruna vůči egyptské libře posílila natolik, že dokonce překonává tamní inflaci ve výši 30,4 procenta.

Kolik stojí dovolené v kempech a o kolik si připlatíme u moře? Více se dozvíte zde:

V Norsku pak lidé budou dle Kovandy disponovat o 12 procent vyšší kupní silou než v loňském roce. „Norsko i tak zůstává pro našince velmi drahou zemí. To však nic nemění na tom, že za poslední rok z hlediska Čecha Norsko zlevnilo takřka nevýrazněji ze všech častěji vyhledávaných dovolenkových destinací, společně s Egyptem,“ uvedl Kovanda.

Za koruny více eur

Česká koruna posílila k euru i dolaru. Pro tuzemské cestovatele se naskytuje dobrá příležitost, jak získat oproti loňsku levnější dovolenou. „Pokud by si rodina vyměnila před rokem za eura částku 40 000 korun, které v průměru utratí za týden dovolené, dostala by 1 624 eur. Dnes by to bylo o 64 eur víc,“ řekl analytik Portu Lukáš Raška.

V dubnu sice koruna k euru mírně oslabila, přesto je kurz 23,71 koruny za euro. O více než čtyři procenta posílila koruna k dolaru na 21,97 koruny za dolar.

Tagy: