Covid se s válkou srovnávat nedá, říká chirurg. Je pro reformu systému pojištění

Lékař Šebek o aktuální situaci

Pandemie covidu je často přirovnávána k válečnému období. Podle chirurga a účastníka misí Lékařů bez hranic Tomáš Šebek však je však takové srovnávání pochybné. „S veškerým respektem musím říct, že válka je něco úplně jiného,“ řekl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

„S válkou mám nevelké zkušenosti, ale ve válečných konfliktech jsem byl. Myslím, že se to srovnávat nedá a nemá,“ řekl Šebek k tvrzení, že dnešní doba připomíná válečný stav. „Vím, že současná situace je globálně složitá pro všechny, ale válečný konflikt je něco úplně jiného,“ dodal.

Šebek je také zakladatelem projektu Ministr zdraví, který si klade za cíl prodloužit zdravý život českých občanů. „Dvacet let v medicíně žiji v systému, který pacienty léčí, což je naprosto v pořádku, ale obecně jsme více zaměřeni na léčbu, která je extrémně drahá. Bylo by fajn řešit i to, abychom si zdraví udrželi. Být zdráv je lepší než být nemocný,“ vysvětlil vznik projektu lékař.

Jedním z hlavních cílů projektu je zvýšit do roku 2030 v České republice počet let ve zdraví o pět let. „Chtěli bychom například digitalizovat pro prevenci, která je násobně levnější než léčba. Pomocí expertního panelu bychom chtěli začít intervenovat směrem k veřejnosti, ale i expertům, kteří možná sedí na ministerstvu zdravotnictví. Kdyby si mezi sebou povídal ministr zdraví a ministr zdravotnictví, mohlo by to prospět,“ řekl Šebek s tím, že Češi příliš dlouhou dobu života tráví v nemoci.

Padla také otázka, zda by lidem, kteří si dobrovolně huntují své zdraví, zvýšil odvody na zdravotním pojištění. „Řekl bych, že to bylo politické tabu, ale současné pandemie ukázala, že systém zdravotního pojištění je dále neufinancovatelný bez nějaké reformy i z tohoto pohledu. Přál bych si, aby ti, kteří jsou vědomě zdraví, ze systému profitovali,“ řekl Šebek.

Tagy: