Zpřísnění pravidel pro očkované. Po rizikovém kontaktu s nakaženým musí na PCR test

Testování na koronavirus

Tisková konference po jednání vlády

Lidé očkovaní proti covidu po významném kontaktu s nakaženým, například v domácnosti, budou muset pátý až sedmý den na PCR test. Do karantény ale před jeho negativním výsledkem dál nemusí. V pondělí to novinářům na on-line tiskové konferenci řekl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Hlavní hygienička už krajským hygienickým stanicím metodický pokyn rozeslala, takže pravidlo platí už od pondělí.

„Dohodli jsme se na tom s řediteli krajských hygienických stanic v minulém týdnu. Všichni to očekávali, takže by to neměl být problém,“ řekl Vojtěch na pondělní tiskové konferenci.

Žádanku na PCR test podle ministra vystaví těmto kontaktům krajské hygienické stanice, budou tedy hrazené z veřejného zdravotního pojištění. „Pokud bude test negativní, není nutné dál nic řešit,“ uvedl ministr. Ve dnech před testem a před obdržením výsledku by měli sledovat svůj zdravotní stav a nosit respirátor.

Očkovaní lidé dosud nemuseli podstoupit ani test, což někteří odborníci kritizovali. Docházelo tak například k situacím, kdy rodiče nakaženého dítěte nebyli v karanténě, a museli tak docházet do zaměstnání.

Podle některých odborníků se tím dál šíří nákaza, protože nakažliví mohou být i očkovaní lidé. Sociolog Daniel Prokop, který se věnuje výzkumu chování lidí v době pandemie, minulý týden uvedl, že by se také měli testovat.

„Testy prochází velká část neočkovaných rizikových, když měli symptomy, kontakt s nakaženým. Ale jen dva z 11 očkovaných rizikových, napsal Prokop. Podle něj by se měly přehodnotit testy a karanténa alespoň v případě, že žijí s nakaženým v jedné domácnosti nebo jsou očkovaní již delší dobu.

Tagy: