Panenka je ve stabilizovaném stavu. Manželku překvapilo, jak moc si ho celý svět váží

Antonín Panenka je už ve stabilizovaném stavu

Z nejhoršího je naštěstí venku. Legendární český fotbalista Antonín Panenka zamířil ve středu ve vážném stavu na jednotku intenzivní péče benešovské nemocnice. U střelce památné penalty se potvrdila nákaza koronavirem. O dva dny později už je situace příznivější a bývalá ikona pražských Bohemians je ve stabilizovaném stavu. Během pátku by Panenka měl být převezen do Prahy k ošetřujícímu lékaři.

„Velmi děkujeme benešovské nemocnici za skvělou péči, kterou Tondovi poskytli na profesionální úrovni. Dnes ho převezou do Prahy, kde ho chce mít jeho ošetřující lékař pod svým dohledem,“ uvedla pro klubový web Bohemians Praha Vlasta Panenková.

Jednasedmdesátiletý Panenka nicméně stále musí využívat kyslíkovou podporu. Špatně se mu dýchá a má silný kašel. „Když ho odváželi, moc jsem se o něj bála, ale dnes mi sám Tonda říkal, že bude bojovat a těší se, až bude po všem. Také mě překvapilo, že se to dostalo do celého světa. Je mým mužem mnoho let, ale netušila jsem, že ho tak milují i za hranicemi,“ prohlásila Panenková.

Bývalého kreativního záložníka nejvíce proslavila vítězná penalta ve finále ME v Bělehradu proti Německu, kterou tehdy netradičně kopl dloubákem doprostřed branky. Jeho „panenka“ se stala oficiálním fotbalovým termínem používaným po celém světě.

Ostatně během čtvrtečního večera poslal Panenkovi symbolický vzkaz do nemocnice fotbalista Ján Greguš. Jeho „panenkovsky“ zahraná penalta rozhodla o tom, že slovenský národní tým postoupil přes Irsko do finále baráže o EURO.

Panenka téměř celý fotbalový život strávil v Bohemians, kde zastává funkci čestného prezidenta. Čtyři roky působil v Rapidu Vídeň a v Rakousku ještě na závěr kariéry dohrával v nižších soutěžích. Za národní tým odehrál 59 zápasů a vstřelil 17 gólů. Vedle zlata z Bělehradu má Panenka i bronz z italského Eura z roku 1980, kdy byl také vyhlášen nejlepším fotbalistou Československa.

V roce 2008 dostal státní vyznamenání od tehdejšího prezidenta Václava Klause, loni se Panenka stal laureátem hlavní ceny Českého klubu fair play.

Tagy: