Seniorce kvůli drobné chybě od léta nepřišel důchod. Nikoho nezajímá, kde vezmu peníze, říká

Paní Haně kvůli drobnosti stát přestal vyplácet důchod.

Paní Hana přišla o důchod

O důchody je možné nově žádat on-line. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je to důkaz toho, že žijeme v 21. století. Některá rozhodnutí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), jsou však k zamyšlení. Například paní Haně přestal v létě stát kvůli drobnosti vyplácet důchod.

Paní Haně je 74 let. Důchod pobírala už skoro 20 let. A pak najednou – konec. Poslední výplata důchodu, která paní Haně přišla, byla v červenci letošního roku. Od srpna už od státu nedostala ani korunu.

ČTĚTE TAKÉ: Finanční kondice Česka se zlepšuje, tvrdí agentury. Ocenily zvládnutí energetické krize

„V říjnu letošního roku jsem dostala rozhodnutí ČSSZ, že mně od 16. 8. odnímají starobní důchod,“ řekla pro CNN Prima NEWS paní Hana. A důvod? Před dvaceti lety v žádosti o důchod uvedla tři vychované děti a v roce 2023 se v rámci zavedení výchovného 500 korun za každé vychované dítě zjistilo, že o jedno z dětí nepečovala v celém rozsahu.

„Tak mi měli důchod o 500 korun snížit, vydat nové rozhodnutí a bylo by to. Ale že mi starobní důchod vezmou celý, to nechápu,“ popsala paní Hana. Od léta byla nucená žít z malých úspor, které ale již vyčerpala. Půjčit peníze jí proto musela dcera.

Paní Hana chodí o berlích a každá cesta na úřad je pro ni tak trochu expedicí. „Musela jsem jet taxíkem. Cesta tam mě stála 600 korun, cesta zpátky dalších 600 korun. Nikoho nezajímá, kde na to vezmu,“ postěžovala si.

Česká správa sociálního zabezpečení tvrdí, že její postup byl v pořádku a podle zákona. Argumentuje tím, že výchovné za jedno dítě paní Hany bylo přiznáno otci.

„Původní důchod byl tedy přiznán ženě neoprávněně a je nutné o důchod požádat znovu, o čemž jsou příjemci důchodu informováni. Tyto nové žádosti jsou vyřizovány v zákonné 90denní lhůtě, nicméně snažíme se je zpracovat přednostně,“ napsala CNN Prima NEWS ČSSZ.

Hned druhý den poté, co jsme se o případ začali zajímat, se věci daly do pohybu. „Volala mi paní z České správy sociálního zabezpečení s tím, že můj problém přezkoumali. Vzhledem k tomu, že jsem podala námitku, je prý potřeba, abych ji vzala zpět. Hned jsem to udělala, a důchod mi snížili o devět korun,“ popsala paní Hana. Důchod by měla dostat i za několik měsíců zpětně. Kdy přesně peníze uvidí, ale zatím neví.

Tagy: