Záběry paniky na Krymu. Lidé po překvapivém výbuchu ruské základny zmateně pobíhali po pláži

Jeden mrtvý a sedm zraněných po explozích na ruské základně na Krymu

Média i svědci ohlásili obrovský výbuch na Krymu. Mělo se tak stát na ruské letecké základně Novofedorivka u města Saki, které leží zhruba 200 kilometrů od fronty. Podle tamní loutkové vlády si exploze vyžádala jedno úmrtí z řad civilistů a sedm zraněných včetně dvou dětí. Záběry z výbuchu lidé sdílejí na sociálních sítích. Příčiny dosud nejsou známé a spekulace o možném ukrajinském útoku zůstávají nepotvrzeny.

Z videí lze soudit, že na anektovaném poloostrově zavládla panika. Z oblasti stoupal mohutný dým. Zmatení a vystrašení obyvatelé Krymu po výbuchu pobíhali po přilehlých plážích či loukách a s hrůzou zjišťovali, co se vlastně stalo. Exploze byla tak silná, že byla slyšet a vidět na kilometry daleko.

„Chtěli bychom všem připomenout, že přítomnost okupačních vojsk na území ukrajinského Krymu není slučitelná s hlavní turistickou sezónou,“ stojí v prohlášení ukrajinského ministerstva obrany. Tímto Kyjev zkritizoval turisty, kteří v Ruskem okupovaných oblastech tráví dovolenou.

K výbuchu došlo kolem 15. hodiny středoevropského času. Očití svědci ohlásili explozi a stoupající dým. Na místo se vypravil šéf správy anektovaného poloostrova Sergej Aksjonov, který nařídil vytvořit okolo základny pětikilometrovou bezpečnostní zónu.

Ruské ministerstvo obrany nejdříve tvrdilo, že munice na letišti vybuchla bez přispění dalšího faktoru, přičemž prý nebyl nikdo zraněn ani zabit. Později však místní úřady ohlásily jednoho mrtvého z řad civilistů a sedm zraněných včetně dvou dětí.

Nabízí se otázka, zda za strategickým útokem mířeným na ruská vojenská letadla a vrtulníky včetně strojů patřících námořnictvu nestojí Kyjev. Ukrajinská vojenská rozvědka se podle listu Ukrajinska pravda k explozi odmítla vyjádřit.

Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč zažertoval o zhoubnosti ruského zvyku kouřit v blízkosti střelného prachu a naznačil, že příště by na řadě mohl být Kreml. Ukrajina sice USA pravděpodobně žádala o munici do raketometu HIMARS s doletem až 300 kilometrů, oficiálně ale v současnosti disponuje pouze raketami s dostřelem 80 kilometrů.

„Z videí je jasné, že došlo ke dvěma obrovským explozím v rozmezí jedné vteřiny. Ze satelitních záběrů je zřejmé, že explodovaly dvě budovy, které jsou od sebe vzdálené několik set metrů. Proto to s největší pravděpodobností nemohla být nehoda. Vše nasvědčuje tomu, že to byl cílený útok,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

Od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu dochází v ruském zázemí k častým požárům a explozím muničních skladů, skladů pohonných hmot a dalších zařízení.

Tagy: