František jako první papež vystoupil v talk show. Prozradil, zda umí tančit tango

Papež František ve vysílání italské talkshow „Jaké je počasí?“

Papež v talkshow

Může si takový papež vůbec dovolit mít přátele? A má nějaké? Tak třeba i na to odpovídal papež František v populární televizní show italské veřejnoprávní televize. Stal se tak vůbec prvním mužem ve svém úřadu, který přijal pozvání do zábavního pořadu.

Papež František si rozhodně nemůže stěžovat na nedostatek publika – pravidelně káže tisícihlavým davům, na všech cestách ho provázejí zástupy novinářů i příznivců. Vytváří si velmi moderní mediální obraz, a možná právě proto vůbec poprvé vystoupil v oblíbené večerní talk show.

Nejprve si trochu zamoralizoval. „Co se děje s migranty je zločinné. Aby se dostali k moři, tak hrozně trpí. Jsou tu videa z lágrů – a to slovo myslím upřímně – v Libyi. Lágry překupníků,“ řekl na úvod papež František.

Ale s moderátorem se bavil i o zcela běžných věcech – třeba o kamarádech. Pořad, který sleduje na pět milionů Italů, se ostatně jmenuje „Jaké je počasí?“ „Mám přátele, kteří mi pomáhají. Žiju jako normální člověk. No, normální ne, to ne. Mám pár zvláštností. Ale jako normální člověk i já mám přátele,“ pokračovala hlava katolické církve.

Moderátora také zajímalo, jestli František umí tančit tango, jako správný porteňo – čili rodák z Buenos Aires. „Porteňo, který neumí tančit tango, není porteňo,“ reagoval papež.

Nyní 85letý František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio, je první hlavou katolické církve z Jižní Ameriky. Na papežský stolec nastoupil po volbě v roce 2013. Ta nastala poté, co se tehdejší papež Benedikt XVI. rozhodl ze zdravotních důvodů rezignovat. Dnes 94letý Benedikt je nyní znám jako emeritní papež.

Tagy:
Itálie papež křesťanství Jižní Amerika televize Libye talkshow Benedikt XVI. Buenos Aires Papež František Katolická církev