Papež nechal papamobil doma a po Slovensku jezdí speciálně upravenou Škodou

Papežský elektromobil Škoda Enyaq iV dostal na blatníky vatikánské vlajky, úpravy se prováděly i uvnitř.

Ostatní: skoda-enyaq-iv-pre-papeza-frantiska-na-slovensku

Hlava katolické církve využívá při probíhající návštěvě Slovenska elektromobil od Škody. Oproti klasickému papamobilu je vyveden v černé barvě, přesto je v něm papež František dobře vidět.

Automobil značky Škoda používal papež František už v roce 2018 během Světového setkání rodin v Dublinu. Nyní se situace opakuje. Skromný model Rapid Spaceback ale během návštěvy Svatého otce na Slovensku nahradilo elektrické SUV Škoda Enyaq iV.

Flotila vozidel musela být upravena podle požadavků Vatikánu. Aby návštěvníci akcí mohli na Svatého otce lépe vidět, nahradilo standardně tónovaná zadní okna průhledné sklo. Na předních blatnících na straně spolujezdce jsou umístěny chromované držáky, které během cest nesou vatikánskou vlajku. Na krytech vnějších zrcátek se zase objevilo oficiální logo papežovy návštěvy na Slovensku.

Součástí požadavků Vatikánu byla také instalace dodatečné rukojeti v interiéru vozidel pro komfortnější vystupování čtyřiaosmdesátileté hlavy katolické církve. Překvapující možná je, že všechna vozidla papežské kolony jsou lakována černou metalízou a mají černý interiér. To se týká i obou SUV Škoda Karoq, která také slouží pro účely dopravy doprovodu papeže.

„Návštěva papeže v kterékoli zemi je mimořádná událost a přináší s sebou naději, která je potřebná obzvláště v těchto časech. O to více si ceníme toho, že nám Apoštolská nunciatura na Slovensku projevila důvěru, a značka Škoda tak může opět zajišťovat přepravu papeže Františka,“ řekl Jaroslav Hercog, ředitel společnosti Škoda Auto Slovensko.

Tagy: