Papež po smrti Češky v Tunisku varuje: Z lidské tragédie může být i ekonomická

Rakev (Ilustrační foto)

Úmrtí na dovolené v cizině

Při úmrtí blízkého v cizině se náklady na jeho zaopatření mohou vyšplhat skutečně vysoko. Mít sjednané cestovní pojištění je proto zásadní. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Zdůraznil, že bez něj pozůstalým při zařizování převozu těla do vlasti hrozí přesun od lidské tragédie k ekonomické. Reagoval tak na smrt Češky v Tunisku, jejíž tělo vylovili z moře.

„Náklady plynoucí z úmrtí blízké osoby v cizině mohou být skutečně vysoké. A to nejen na převoz těla, ale na všechny věci, které se týkají jeho zajištění před převozem. Proto každému doporučuji, aby si uvědomil, že pojištění na cesty není jen na to, když si někdo zlomí nohu nebo se jinak zraní. Řeší právě i takovou věc, jakou je úmrtí,“ líčil Papež.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Po dovolené v Chorvatsku je rekordní poptávka. Má ale úskalí, říká mluvčí cestovní kanceláře

Připustil, že myšlenky na smrt ve chvíli, kdy člověk jede na dovolenou, jsou to poslední, co dotyčný řeší. „Je to věc, kterou si nikdo z nás nepřeje. Pro pozůstalé se však lidská tragédie může v důsledku nezařízení pojištění změnit v tragédii ekonomickou. Mít dobré pojištění je zásadní věc, kterou musíme udělat,“ apeloval.

Odhadem mohou pozůstalí zaplatit od desetitisíců po statisíce. Záleží na destinaci i například zvolené pohřební službě.

Náklady ovlivňuje destinace

Jak uvádí ministerstvo zahraničí, pokud nebylo sjednáno pojištění pro případ úmrtí, je nutné uhradit veškeré náklady spojené s převozem lidských pozůstatků či lidských ostatků do České republiky či pohřbení v místě úmrtí. „Náklady jsou závislé na vzdálenosti místa a na cenách místních služeb,“ uvádí resort.

Největší komplikace nastávají podle Papeže v USA. „A to z hlediska ekonomiky. Náklady na takovou situaci jsou skutečně obrovské. Někdo, kdo by se s takovou situací setkal a nebyl pojištěný, by se ocitl ve velmi komplikované situaci. Vše se musí zaplatit předem, do detailu a jsou to obrovské peníze,“ sdělil.

„Komplikované jsou pak také země, kde ještě úplně nefunguje infrastruktura. S dobrým pojištěním a asistenční službou pojišťovny se dnes dá situace zvládnout v celém světě. Díky asistenční službě pak lidem odpadá i brutální byrokracie, která v danou chvíli – kdy člověk přijde o svého blízkého – znamená velkou psychickou zátěž,“ dodal.

Tagy:
peníze smrt dovolená Chorvatsko pojištění tělo CNN Prima NEWS finance Jan Papež cestování převoz Česko USA Tunisko ostatky náklady Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Asociace cestovních kanceláří České republiky