Po dovolené v Chorvatsku je rekordní poptávka. Má ale úskalí, říká mluvčí cestovní kanceláře

Novinky v cestování do Chorvatska.

Novinky při cestování do Chorvatska

Vstup Chorvatska do eurozóny a schengenského prostoru s sebou přináší řadu změn. Některé jsou vítané, jako například zrušení hraničních kontrol při cestování autem, jiné mohou přinést i určité nevýhody. Například očekávaný příliv turistů může mít dopad na dostupnost a ceny ubytování. Chorvatsko se navíc potýká s nedostatkem pitné vody a stejně jako zbytek Evropy bojuje s inflací. Nějakého většího nárůstu cen se však nemusíte obávat, uvedla v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková.

Tento rok je podle Pavlíkové po Chorvatsku rekordní poptávka, proto není dobré s vybíráním dovolené vyčkávat. Vstupem do eurozóny a schengenského prostoru se cestování zjednodušilo, a očekává se proto příliv turistů ze západoevropských zemí a Spojených států. K popularitě Chorvatska navíc přispěl i seriál Hra o trůny, po jehož stopách se vydávají fanoušci z celého světa.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak nejlevněji cestovat do Chorvatska. Vyplatí se zvolit vlak, letadlo, či jízdu autem?

Konkrétních omezení, které by omezovaly vstup do měst či na pláž, se prý prozatím není třeba obávat. „Zatím nemáme informace, že by nějaká hotelová pláž přistupovala k regulaci počtu lidí na místě. Navíc bývají uzpůsobeny počtu hotelových hostů. Odlišné to může být na veřejných plážích, tam to v sezoně může být s místem horší,“ doplnila mluvčí. Připravit byste se ale měli i na plážové sprchy zpoplatněné kvůli nedostatku vody, které Chorvatsko během letních sezon sužuje.

Rovněž zde nedávno byly zavedeny zákazy týkající se pití alkoholu na veřejnosti či nošení plavek mimo pláž, a to pod hrozbou vysokých pokut. Podle mluvčího Ústředního automotoklubu České republiky Igora Siroty k tomu každé město přistupuje po svém. „Asi nejpřísnější je v tomto ohledu Dubrovník. Například v městečku Omiš najdete jen značky na začátku ulice, upozorňující, že tam nemáte chodit v plavkách, jelikož tam jsou restaurace a prodejny. Avšak zatím za to nepokutují,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Na co myslet před cestou?

U Čechů je podle Pavlíkové stále nejvíce v oblibě poloostrov Istrie, při cestě autem se totiž jedná o nejbližší destinaci. Objevuje se však nový trend, tedy že Češi ustupují od cestování autem a dávají přednost vlakům a letadlům, na což má nejspíše vliv i cena paliva.

Chystáte-li se letadlem, můžete zvolit přímý let do Splitu či Zadaru, který trvá kolem hodiny a půl. Nezapomeňte, že v Praze se nově odbavuje z terminálu 2, jak upozornila Havlíková.

Při cestě autem vás čeká příjemná změna, a to zrušení hraničních kontrol. „V přechodu Letenya už dokonce ani neexistují ony bývalé celní budky. Není tam nic, dokonce ani omezená rychlost. Takže projedete hranice naprosto bez přibrždnění,“ podělil se Sirota o svou nedávnou zkušenost s cestou.

Pokud máte doma ještě nějaké chorvatské kuny, které si nechcete nechat na památku, vezměte je s sebou. Sice jimi už nezaplatíte, ale můžete je vyměnit v nějaké místní bance, doporučuje mluvčí Čedoku.

Celý rozhovor s mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřinou Pavlíkovou si můžete přehrát na videu v úvodu článku.

Tagy: