Papírový, kukuřičný nebo vratný. O kolik kvůli zákazu plastů zdraží pivo u stánku?

Tipy na gastroakce: pivobraní, jarmark nebo asijské dny

Pivo v kelímku podraží

Zákaz plastů zdraží pivo u stánků. Kvůli náhradě kelímků bude nejoblíbenější nápoj Čechů dražší nejméně o dvě až pět korun. Už od 1. listopadu musejí výrobci přestat vyrábět jednorázové plastové obaly, nařizuje jim to nový zákon, který si dává za cíl zmírnit jejich negativní dopady na životní prostředí.

Papírové, kukuřičné nebo vratné. Všechny tyto náhrady jednorázových kelímků mají společného jmenovatele. Dát si pivo v kelímku u stánku na hudebním festivalu bude o několik korun dražší než doposud. „Tam čekám nárůst o minimálně pět korun,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

„Kelímek stojí pět až šest korun, klidně i osm někde, o to bude ta cena piva plus cena kelímku,“ doplnil barman Jaromír Bendl. Odzvoněno mají i další plastové obaly, brčka nebo lžičky. Zákon už podepsal prezident. „Očekávám především obrovské snížení množství odpadu, které se obzvlášť za covidu dostávalo až na 100 tisíce tun za rok,“ upřesnila ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

„Obaly budeme nahrazovat buď pěnovým polypropylenem, což je věc těch větších kelímků, a u těch menších se to bude nahrazovat vlastně dvojitým papírovým obalem,“ popsal provozovatel velkoskladu v Českých Budějovicích Libor Polívka. Za zálohované kelímky zaplatí lidé většinou 50 korun. Každý si tak víc rozmyslí, jestli kelímek vyhodí do koše, nebo ho vrátí. Problém s vrácením ale nastane, pokud bude chtít s pivem odejít.

Další alternativou je kelímek z kukuřice. „Když to nějaký dacan zahodí do keře, tak zaprší týden a prostě kelímek tam není, v tom ta výhoda je,“ popsal barman.

Tagy:
pivo plast zdražení kelímek Anna Hubáčková Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR zákaz plastů