Točené pivo za 70 korun a extrémně drahý řízek? Už brzy realita, předpověděl restauratér

Pivo

K věci (804)

Na zdražování energií a potravin logicky doplácejí i restaurace. Podle představitele Asociace restauratérů Apron Luboše Kastnera hospody vlivem krize často mění od základu obchodní strategii. Upravují menu a rovněž zmenšují porce. Zdražení ale nejspíš žádný z podniků neuteče. Za kolik budou restaurace na podzim nabízet obědy či točené pivo?

Mezi položky, které skokově zdražily, patří mimo jiné mouka, mléko, vajíčka či maso. Kromě vysokých cen potravin restauratéry trápí i energetická krize. Jak se situace projevuje na ceně ve stravovacích podnicích?

„Náklady restauratérům rostou rychleji, než oni sami zvyšují ceny. Přesto restaurace v poslední době plošně zdražují, ve větších městech asi o 20 procent a v obcích o 10 až 15 procent,“ řekl Luboš Kastner v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Výrazně zdražil například řízek či smažený sýr. I tak by ale podle Kastnera cena obědu ve větších městech neměla výrazně přesáhnout 200 korun.

„U zodpovědných restauratérů se cena udrží na částce 200 korun. Na vesnicích by to ale bylo moc. Tam půjde hlavní jídlo koupit za 150 až 170 korun, ale třeba i včetně nápoje či polévky. Lidé mají ceny u gastronomie zafixované a neradi akceptují změnu k horšímu,“ vysvětlil restauratér. Majitelé hospod tak vymýšlejí, jak si své pravidelné zákazníky udržet a zároveň nezkrachovat.

„Z burgeru, který měl 200 gramů, se najednou může stát 180 gramů. Nelze ale pořád všechno zmenšovat. Gastronomie se vlivem krize profesionalizovala. Mnoho podnikatelů pochopilo, že musejí upravit svou vizi – jinak řídit podnik, změnit menu, přinést nová jídla a u toho i částečně zdražit a vysvětlit to zákazníkovi,“ popsal Kastner. Podle něj restauratéry paradoxně nejvíce trápí pivo.

„Proč najednou platit za pivo o tři koruny víc? Na to se zákazníci ptají. Snažíme se ho zdražit co nejméně, ale potřebujeme mnohem více. Pro Česko je to zásadní produkt, který nám ale stále méně přispívá na krytí nákladů. Je to pro restauratéry takový danajský dar a ekonomický problém,“ popsal.

Kastner tak nepředpokládá, že by během léta v restauracích výrazně stoupla cena piva. „Restauratéři na to zatím nemají odvahu, ale situace je k tomu brzy donutí. 70 korun za točené pivo se může stát realitou, v centrech velkých měst již na podzim. V menších městech pak jedno točené za cenu mezi 50 až 60 korunami. Nepřeju si to, ale je to tak,“ dodal.

I přes vyšší ceny se ale podle Kastnera z Čechů nikdy nestane „krabičkový národ“ a do restaurací lidé budou chodit i nadále, jen možná méně častěji.

Tagy: