Parazit a nula? Ministr Dvořák si naběhl na vidle, Babišovi jsem fandil, říká Vondráček

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) a Radek Vondráček (ANO) v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 24.9.2023

Že expremiér Andrej Babiš (ANO) nazval ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) „parazitem“ a „nikým nevolenou nulou“? Druhý jmenovaný si pouze naběhl na vidle po svých výrocích. Tak komentoval roztržku mezi politiky místopředseda ANO Radek Vondráček ve vysílání Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Dvořák se ohradil, že těmito slovy se rozhodně nepřispěje ke kultivaci politické scény.

Politici si ve vysílání vzájemně vyčítali, že ve Sněmovně koalice s opozicí komunikuje jen velmi složitě a často jsou tam slyšet urážky. „Ono se obtížně komunikuje ve chvíli, kdy na vás někdo od řečnického pultu pokřikuje, že jste parazit,“ řekl Dvořák s odkazem na výroky expremiéra Babiše.

ČTĚTE TAKÉ: Babišova slova o nové totalitě? Strašná urážka a chucpe. Sám z komunismu těžil, říká Dvořák

Ten začátkem září v Parlamentu kritizoval vládu, že zavádí „novou totalitu“, proti čemuž se ohradil Dvořák s tím, že ho taková slova uráží, když Babiš sám „totalitě sloužil, prosperoval na ní a spolupracoval s ní“. „Pokud někdo lže, krade a podvádí a média napíšou, že lže, krade a podvádí, není to projev totality,“ řekl tehdy Dvořák.

Babiš následně ministra označil za „nikým nevolenou nulu“ a „parazita“. „Ten pán tam na konci, kdo ho zvolil? Nač tam je tento zbytečný ministr, tenhle parazit? Nikdo ho nezvolil. Co vy tu vystupujete? Nedostal jste ani jeden hlas, tak zalezte do díry,“ pokřikoval tehdy ve Sněmovně Babiš.

Vondráček nyní v Partii Terezie Tománkové na Dvořákova slova zareagoval, že „Babišovi tehdy fandil“. Ministr si totiž podle něj svým předešlým vyjádřením „naběhl na vidle“.

„Vzpomínám si, že třeba šla k mikrofonu Karla Šlechtová (exministryně pro místní rozvoj a později obrany za ANO, pozn. red.) a řekla něco ne moc šťastného, co se na parlamentní půdu nehodilo. A už jsem viděl, jak se zvedá Zbyněk Stanjura a říkám si: ‚Tak a teď ji nabere na vidle,‘“ začal vyprávět bývalý předseda Poslanecké sněmovny a pokračoval směrem k Dvořákovi: „A vy jste si na ty vidle naběhl. Neměl jste šťastný příspěvek, bylo to arogantní, zbytečné a neparlamentní. No a Andrej Babiš vás svým způsobem nabral na vidle, já jsem mu v té chvíli fandil,“ řekl Vondráček ve vysílání CNN Prima NEWS.

Dvořák mu odpověděl, že jeho fandění „o něčem svědčí“. „Vy to považujete za příspěvek kultivace naší politické scény?“ položil v této souvislosti řečnickou otázku Dvořák.

Na druhou část Partie Terezie Tománkové se můžete podívat zde:

Tagy: