Křik ve studiu kvůli covidu: Za vás by se kříže na náměstí nevešly, obořil se Knotek na Vondru

Ondřej Knotek (ANO) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 24.9.2023

Pokud by dnešní kabinet Petra Fialy (ODS) vládl za covidové pandemie, křížků za mrtvé na Staroměstském náměstí by bylo tolik, že by se tam ani nevešly. Důrazně to prohlásil v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS europoslanec Ondřej Knotek (ANO). Rovněž zkritizoval kabinet za špatné zvládání energetické krize. Jeho slova si nenechal líbit jiný zákonodárce z Evropského parlamentu Alexandr Vondra (ODS).

Vondra kritizoval předešlou vládu expremiéra Andreje Babiše (ANO) za její kroky v době pandemie. Jmenoval mimo jiné „nejdéle vypnutou ekonomiku, nejdéle zavřené školy a nejvíce nasypaných peněz“, které se dle jeho slov navíc minuly účinkem.

ČTĚTE TAKÉ: Babišova slova o nové totalitě? Strašná urážka a chucpe. Sám z komunismu těžil, říká Dvořák

Společně s místopředsedkyní Poslanecké sněmovny Olgou Richterovou (Piráti) připomněl také velké množství zemřelých lidí kvůli covidu v přepočtu na počet obyvatel.

Na to zareagoval europoslanec hnutí ANO Knotek velmi emotivně. „Je to samozřejmě velice smutné, ale je to také o nějaké statistice. Kdybyste vy, pětikoalice, pět různých stran, nesourodě řídili covid, jako jste řídili energetickou krizi, tak se skutečně bojím, a říkám to s naprostou vážností, že by se ty křížky na to náměstí ani nevešly,“ zvolal zákonodárce.

Jeho slova o energetické krizi spjaté s ruskou invazí na Ukrajinu rozporoval Vondra argumentem, že si Fialův kabinet vedl dobře i vzhledem k dřívějším obavám, zda bude vůbec dostatek plynu na zimu.

„Jestli vláda něco velmi dobře vyřešila, tak to byly alternativní dodávky plynu, které nám umožnily velmi lehce tu zimu přežít navzdory všem obavám,“ reagoval místopředseda ODS se slovy, že Babišova vláda rozhazovala tak, že se z toho bude státní kasa vzpamatovávat dalších pět let.

V debatě přišla na přetřes i zelená politika na evropské půdě. Vondra uvedl, že norma Euro 7 je dnes natolik významně okleštěná, že je z ní v podstatě Euro 6. Aktuálně se podle něj jedná o delších lhůtách u emisí i testování, ale proti je větší část europoslanců, které označil za „pošuky“. „Ta zeleno-socialistická většina tam prostě je,“ konstatoval ve vysílání CNN Prima NEWS místopředseda ODS.

„Ti pošuci to chtějí radikalizovat i v oblasti spalovacích motorů až tak, že by Škodovka byla nucena přestat vyrábět okamžitě cenově dostupné vozy typu Škoda Fabia a podobně,“ pokračoval Vondra. Richterová poznamenala, že takto mluvit o europoslancích jí přijde nefér, a dodala, že tuto pozici její pirátští kolegové z europarlamentu nezastávají.

Na první část Partie Terezie Tománkové se můžete podívat zde:

Tagy:
krize ODS Petr Fiala Evropský parlament Partie Terezie Tománkové Olga Richterová ANO 2011 vláda Alexandr Vondra COVID-19 Jan Hrnčíř Ondřej Knotek pandemie covidu-19