Parkanová nedostane další odškodnění za neoprávněné stíhání. Soud nárok znovu odmítl

Exministryně obrany Vlasta Parkanová.

Parkanová další odškodné nedostane

Obvodní soud pro Prahu 2 znovu nepřiznal bývalé ministryni obrany Vlastě Parkanové (KDU-ČSL, později TOP 09) další odškodné za dlouholeté stíhání v kauze armádních letounů CASA. Verdikt soudkyně neodůvodnila, protože účastníci se čtvrtečního jednání neúčastnili. Soud se sporem zabýval podruhé, loni v březnu další odškodné nepřiznal s tím, že 1,6 milionu korun, které Parkanové už dříve zaplatilo ministerstvo spravedlnosti, je dostačující. Verdikt ale zrušil odvolací pražský městský soud. Bývalá politička, kterou soudy pravomocně osvobodily, žádala v žalobě dalších zhruba 8,5 milionu korun.

Čtvrtečního jednání se nezúčastnila ani Parkanová a její právní zástupce, ani zástupce ministerstva spravedlnosti. Obvodní soud se žalobou poprvé začal zabývat loni v únoru, v březnu rozhodl, že Parkanové další odškodnění nenáleží. Soudkyně tehdy sice konstatovala, že žaloba je důvodná, peníze, které ministerstvo ženě vyplatilo, ale podle ní byly dostatečné. Parkanová proti verdiktu podala odvolání, kterému Městský soud v Praze v říjnu vyhověl a část žaloby obvodnímu soudu vrátil. Sám také navýšil částku, kterou ministerstvo bývalé političce přiznalo za délku stíhání, a to o 30 tisíc korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čistší než křišťál i odklon od manželky. Jak politici vysvětlovali machinace s financemi?

Bývalá ministryně čelila stíhání od roku 2012, rezignovala tehdy na funkci místopředsedkyně Sněmovny. Podle Tomáše Sokola, právního zástupce Parkanové, mělo stíhání na bývalou političku takový dopad, že ho není možné srovnávat s dalšími případy odškodnění. Dosud přiznaná částka podle jeho vyjádření z poloviny ledna není přiměřená rozsahu újmy. Ministerstvo spravedlnosti uznává, že Parkanové vznikla nemajetková újma, přiznaná částka je ale podle něj dostačující.

Nákup čtyř transportních letounů zhruba za 3,5 miliardy korun schválila vláda Mirka Topolánka (ODS) v roce 2009. Parkanovou a šéfa ministerské sekce vyzbrojování Jiřího Staňka následně policie obvinila ze zneužití pravomoci a z porušení povinnosti při správě cizího majetku se škodou 819 milionů korun. Obžaloba jim vytýkala to, že před rozhodnutím o nákupu nenechali zpracovat nezávislý posudek, a že stroje byly předražené.

Soudy Parkanovou definitivně osvobodily v říjnu 2021. Podle pravomocného rozsudku nevznikla státu žádná škoda a oba obžalovaní udělali maximum pro to, aby se obchod uskutečnil v souladu se zákonem. Soudci označili za nesmysl i tvrzení obžaloby, že Parkanová se chtěla zavděčit Topolánkovi, aby ji neodvolal z vlády.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ústavní soud na straně vlády. Jaké byly jeho hlavní argumenty v otázce důchodů?

Tagy: