Čistší než křišťál i odklon od manželky: Jak politici vysvětlovali machinace s financemi?

Bývalí předsedové vlád Bohuslav Sobotka, Stanislav Gross a Andrej Babiš.

Problémy politiků s původem peněz

Nepřiznaná část jmění premiéra Petra Fialy (ODS) rozvířila vášnivé debaty, pochybnosti okolo investování peněz, jejich původu či zdanění se v minulosti však nevyhnuly mnoha českým politikům. Připomeňte si některé podobné případy z posledních desetiletí.

„Křišťálově čisté“ peníze na Grossův byt

„Ten původ je tak křišťálově čistý, že ani křišťálovější, čistší být nemůže!“ Dnes již legendární větu pronesl v roce 2005 tehdejší premiér Stanislav Gross (ČSSD) ve snaze ospravedlnit původ peněz na nový byt na pražském Barrandově.

K TÉMATU: Fialův průšvih s penězi. Kolegové se premiéra zastávají, podle opozice ho ovlivňují lobbisté

I přes vysvětlení, že šlo o půjčku od strýčka, nakonec Gross na post předsedy vlády rezignoval. Po letech se omluvil a přiznal, že byt pořídil z poslaneckých náhrad. „Všem vám, kteří jste mi před lety důvěřovali a pak jste měli pocit, že jsem vás zklamal, opravdu se vám omlouvám,“ řekl v roce 2014.

Sobotka: Náhrady a plat nikdo neodděluje

Byt v pražských Stodůlkách za sedm milionů korun si z poslaneckých náhrad pořídil i další sociální demokrat – bývalý místopředseda strany Bohuslav Sobotka. „Ano, používal jsem k tomu i peníze z poslaneckých náhrad. Neznám ústavního činitele, který by plat a náhrady odděloval,“ uvedl v roce 2009 pro MF DNES.

Také on ale o původu peněz nejprve mlžil a pravdu přiznal až s odstupem. Náhrady totiž pobíral i přesto, že žil v Praze. Trvalý pobyt měl přitom stále nahlášený ve Slavkově u Brna.

Kocourkův odklon peněz kvůli „složité rodinné situaci“

Na nejasném obchodu s dluhopisy vydělala matka někdejšího ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) 16 milionů korun. Ten později pod tlakem přiznal, že chtěl své peníze ukrýt před manželkou, se kterou se tou dobou rozváděl.

Na post ministra následně rezignoval. „Svěřil jsem je do správy společnosti Key Investments jenom proto, abych je odklonil od případných problémů, které vznikaly v souvislosti s mou složitou rodinnou situací,“ vysvětloval v roce 2011.

Babišovy dluhopisy

Mimo jiné nevyjasněné finanční operace ohledně údajného krácení daní prostřednictvím nákupu korunových dluhopisů stály v roce 2017 vládní post i bývalého ministra financí Andreje Babiše (ANO). „Není možné, aby ve vládě, jež se tak silně angažuje v boji proti daňovým únikům a podvodům a boji proti šedé ekonomice, nebyl schopen ministr financí odpovědět na vážné otázky, které se týkají jeho podnikání,“ vyjádřil se tehdejší premiér Sobotka (ČSSD).

Babiš takové nařčení odmítal. „Pan premiér z nepochopitelných důvodů navrhnul mé odvolání,“ kroutil hlavou ve Sněmovně. Do sporu nahlas mluvil i tehdejší prezident Miloš Zeman, ten nakonec po průtazích Babiše z funkce odvolal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala je ekonomický popleta ovlivněný lobbisty, říká Havlíček. Vadí mi, jak lže a neřídí vládu

Tagy: