Paroubkův návrat: Stal se šéfem nové ČSSD. Z Česka je trapný pěšák ve hře velmocí, hřímá

Jiří Paroubek se stal novým předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, která používá zkratku ČSSD.

Expremiér a předseda bývalé ČSSD (nyní SOCDEM) Jiří Paroubek se stal předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, která užívá tradiční značku sociálních demokratů ČSSD. Paroubka jednomyslně zvolili delegáti mimořádného stranického sjezdu v Praze, kterého se jako host účastní i bývalý prezident Miloš Zeman.

Česká strana sociálně demokratická změnila název na Sociální demokracii (SOCDEM) loni v červnu, a to po 30 letech. Někdejší poslankyně Jana Volfová posléze oznámila, že svou Českou suverenitu přejmenovala na Českou suverenitu sociální demokracie, přičemž bude využívat zkratku ČSSD. Šéf SOCDEM Michal Šmarda to tehdy označil za jednoznačné porušení ochranné známky, jeho strana podala žalobu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemědělská blokáda Prahu nemine

Paroubka na pozici předsedy nominovaly všechny krajské organizace strany. Volfová se nyní uchází o funkci statutární místopředsedkyně. Paroubek svůj sobotní projev založil zejména na kritice současné vlády Petra Fialy (ODS). Žádný kabinet v historii samostatné České republiky podle něj nebyl tak personálně slabý.

„Vláda přilévá olej do ohně, pokud jde o konflikt ve východní Evropě, který zástupně vypadá jako konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou,“ tvrdil. Podle Paroubka jde ve skutečnosti o konflikt mezi Ruskem a USA, respektive kolektivním Západem. „Česko se stalo trapným pěšákem ve hře velmocí,“ dodal.

Paroubek byl premiérem v letech 2005 až 2006, předtím zastával asi osm měsíců funkci ministra pro místní rozvoj. ČSSD vedl přibližně čtyři roky do června 2010. Pod Paroubkovým vedením ČSSD vyhrála krajské a senátní volby v roce 2008 i sněmovní volby v roce 2010. Do vlády ale Paroubek tehdy stranu nedovedl. Na stranickou předsednickou pozici rezignoval.

Na podzim 2011 z ČSSD vystoupil a založil novou politickou stranu Národní socialisté – levice 21. století. V ní působil zhruba pět let, následně se v roce 2017 neúspěšně pokoušel o návrat do ČSSD. Loni v prosinci Paroubek oznámil, že plánuje vstup do strany Volfové, členskou přihlášku podal v Ústeckém kraji. Vede také spolek Nespokojení.

Tagy: