Vaňková: Fiala jako chlupatý yetti? To Havlíček přehnal. Začali jste si, opáčila Balaštíková

Pavla Pivoňka Vaňková (STAN) a Margita Balaštíková (ANO)

360° (46)

Slova Karla Havlíčka (ANO) o premiérovi Petru Fialovi (ODS) byla za hranou a politická kultura by se měla zlepšit, uvedla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Pavla Pivoňka Vaňková (STAN). Opoziční poslanec totiž na tiskové konferenci řekl, že kdyby předsedovi vlády za každou lež narostl chlup, vypadal by jako yetti. Margita Balaštíková (ANO) v reakci na Vaňkovou obvinila zástupce vládních stran, že s nevhodnými útoky na své politické oponenty začali právě oni.

„Nad tím, co se děje ve Sněmovně, mi někdy opravdu zůstává rozum stát. Jaké osobní útoky se ze strany poslanců dokáží u pultíku dostat ven. Ani na svém zastupitelstvu v regionu jsem nikdy nebyla svědkem tak vypjaté atmosféry a takových osobních útoků,“ kroutila hlavou nad současným stavem politické kultury Vaňková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ať se Fiala nechlubí zkrocením inflace, hřímá opozice. Úspěch jde i za vládou, říká ekonomka

Podle Balaštíkové je situace podobná již delší dobu, zhoršili ji však zástupci současné vlády: „Musím se vrátit do roku 2014, kdy byl Andrej Babiš ministrem financí, a kdy ta věc začala. Strašně se to zhoršuje, ale kdo s tím začal? Kdo to sem přitáhl? Byl to Andrej Babiš, nebo to byla současná koalice, která na něj a na jeho rodinu začala nechutným způsobem útočit?“ Poslankyně dodala, že některé incidenty jí připomínaly čarodějnické procesy.

Úpadek politické kultury rovněž kritizoval Petr Fiala v pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS. Podle Balaštíkové však měří dvojím metrem. „Jak tedy posuzuje své kolegy, kteří se nechutně vyjadřovali k osobě Andreje Babiše i jiných? Pokud to premiér myslí vážně, ať udělá tlustou čáru a vyzve ostatní, ať se začnou chovat jinak. A ať toho sám dbá. Musel by ale přiznat vlastní chyby, pak by to patrně šlo,“ pronesla.

Vaňková s výtkami nesouhlasila: „Je to vyhrocené u různých politiků napříč politickým spektrem. Zastala bych se premiéra, protože to je člověk slušný a ve svých výrazech uvážený, zejména pokud ho mám porovnat s některými opozičními poslanci, a nemluvím jenom o Andreji Babišovi, ale máme tady věčného ‚bonmotáře‘ Karla Havlíčka a podobné. Ten na tiskové konferenci stínové vlády nazval premiéra yettim. Že kdyby mu za každou lež narostl chlup, vypadá jako yetti. To mi přijde opravdu za hranou a podporuji snahu, aby se politická kultura ve Sněmovně začala vracet zpátky k normálu.“

Tagy: