Prigožinův morbidní luxus: Ve vile měl fotky useknutých hlav, vycpaného aligátora i zlato

Pohled na luxus, který využíval Jevgenij Prigožin.

Jak přišel Prigožin k obrovskému majetku?

Paruky, zlaté cihly, ale i fotografie useknutých hlav. To vše se našlo v luxusním sídle šéfa Vagneroy skupiny Jevgenije Prigožina v Petrohradě, jak je vidět na záběrech ze zásahu komanda bezpečnostních složek, které zveřejnila ruská média.

Razie, provedená ruskými bezpečnostními službami byla podniknuta krátce poté, co se Prigožin pokusil se svými jednotkami o puč na konci letošního června. Záběry, které zveřejnily prokremelské noviny Izvestija, měly podle britského webu Metro „zrádného“ vůdce vagnerovců ponížit a pomstít se mu tím za vzpouru.

V jeho šatně se našly například paruky, plnovousy a kníry nejrůznějších tvarů a barev, od šedé po hnědou. Jeho zálibu v převlecích potvrzovaly selfíčka, která si měl podle webu The Independent pořizovat hlavně během cest do afrických a blízkovýchodních zemí, kde měla jeho skupina v posledních letech operovat.

O tom, že si vůdce vagnerovců potrpěl na výstřednosti, svědčí například vycpaný aligátor či sbírka zlatých cihel. Na místě měla být i zarámovaná fotografie se sedmi useknutými hlavami (zřejmě mužskými) položenými vedle sebe na betonové cestě. Snímky zveřejnila na sociální síti X běloruská opoziční agentura Nexta.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prigožin si letěl pro smrt s portrétem Vladimira Putina. Zášť k šéfovi Kremlu necítil

Ve vile se nacházela rovněž soukromá modlitebna, plně vybavená ordinace i krytý bazén. Úředníci prý také našli útočné zbraně, falešné doklady, střelivo a hotovost v hodnotě 600 milionů rublů (přes 139 milionů korun).

Nebylo totiž tajemstvím, že vagnerovci obchodovali pouze v hotovosti, přičemž ruský prezident Vladimir Putin nedávno přiznal, že skupinu financoval stát a do května 2023 jí za rok zaplatil více než 86 miliard rublů (téměř 20 miliard korun).

Prigožin měl zemřít 23. srpna, kdy byl jeho letoun sestřelen ruským protiletadlovým systémem. Havárii podle oficiálních ruských zdrojů nepřežil, stejně jako dalších devět lidí. Kolem smrti oligarchy však panuje mnoho nejasností. Kreml vůbec poprvé připustil, že mohl být zavražděn. Média se nyní snaží zjistit, jak rozsáhlým majetkem šéf vagnerovců disponoval.

SLEDUJTE: Prigožin byl pohřben na předměstí Petrohradu. Poslední rozloučení bylo soukromé

Tagy:
Vladimir Putin zahraničí Rusko The Independent oligarcha Jevgenij Prigožin honosný dům