Prigožinův majetek? Luxusní sídlo i zlaté cihly. V uniklém videu mluvil o své bezpečnosti

Začátek Prigožinova konce se začal psát zhruba před dvěma měsíci, kdy obvinil ruskou armádu z útoku na svoji žoldnéřskou skupinu a 5000 wagnerovců vyrazilo na Moskvu.

Jak přišel Prigožin k obrovskému majetku?

Kolem smrti oligarchy Jevgenije Prigožina panuje mnoho nejasností. Kreml vůbec poprvé připustil, že mohl být zavražděn. Média po celém světě se zároveň snaží rozkrýt, jak rozsáhlý byl vlastně majetek majitele Vagnerovy skupiny. Ruská televize nyní zveřejnila záběry ze zásahu v jeho sídle, kde bylo nalezeno množství luxusního zboží. Na sociálních sítích rovněž kolují záběry Prigožina, na nichž by měl být zachycen v Africe několik dní před svou smrtí a hovořil o své bezpečnosti.

Vyšetřování nehody soukromého Prigožinova letadla se podle všeho ubírá několika směry. Ukazuje se, že jednou z vyšetřovacích verzí je také vražda.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kadyrov by mohl následovat Prigožina, tvrdí ruský politik. Kritikou Moskvy ze sebe dělá cíl

K možnému vysvětlení pádu letadla se vyjádřil i mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. „Jsou zvažovány různé verze, mezi kterými je mimo jiné i úmyslné provinění. Počkejme si proto na výsledky našeho ruského vyšetřování, které vede vyšetřovací výbor,“ pronesl.

Jeho osazení je ovšem výlučně ruské. Letecké nehody v Rusku a postsovětských zemích za normálních okolností vyšetřuje Mezistátní letecký výbor. Ten se ale havárií Přigožinova letadla podle svého vlastního prohlášení vůbec nezabývá. Může za tím stát snaha Kremlu zachovat si nad vyšetřováním kontrolu.

Podle rusisty a spolupracovníka CNN Prima NEWS v Moskvě Jiřího Justa je za takovým rozhodnutím snaha ruského vedení veškerý přísun informací kontrolovat. „Kreml se snaží zcela záměrně tyto související informace dávkovat. Je vidět, že skutečně pracuje s různými verzemi. Snaží se rovněž nevyostřovat celou situaci a nedávat jiným stranám zásadní důvody ke spekulacím, že by za tím mohli stát oni sami,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Majetek v řádu desítek miliard korun

Současně se spekuluje o Prigožinově majetku nebo o tom, kdo bude po jeho smrti žoldáky financovat. Ruská televize zveřejnila záběry ze zásahu, kdy se komando bezpečnostních složek dostalo do jeho luxusního sídla v Petrohradě. K akci došlo těsné poté, co se pokusil se svými jednotkami o puč na konci letošního června. Ozbrojenci našli zbraně, munici, množství bankovek či zlatých cihel.

Prigožin se vypracoval z prodavače hotdogů, přes Putinova kuchaře až k oligarchovi, který ovládl i obchod s ropou, plynem nebo diamanty. Jeho jmění včetně luxusních jachet, soukromých letadel nebo automobilových veteránů se odhaduje v přepočtu na více než 56 miliard korun.

„Všechno je OK,“ říká Prigožin na nahrávce

Na internetu se rovněž objevil záznam, na němž má být zachycen Prigožin jen několik dní před pádem letadla. Podnikatel jede v bojovém voze, má na sobě vojenskou výzbroj a komentuje tehdejší spekulace o jeho smrti. V okénku za ním lze spatřit saharskou krajinu. Záběry zveřejnila skupina Grey Zone s vazbami na Vagnerovu skupinu, přičemž agentura Reuters je sdílela s tím, že není možné potvrdit jejich pravost. Pokud by se však potvrdila, jednalo by se skutečně o poslední záběry šéfa žoldnéřů před smrtí, které se dosud na veřejnosti objevily.

„Pro všechny ty, kteří spekulují o tom, jestli jsem naživu, jak se mi daří. Nyní je víkend, druhá polovina srpna 2023 a já se aktuálně nacházím v Africe. Takže pro lidi, kteří rádi mluví o tom, jak by mě rádi zahubili, o mém soukromém životě nebo o tom, kolik vydělávám či o čemkoliv jiném: Všechno je OK,“ řekl Prigožin na videu.

Štáb CNN natáčel přímo u pomníku určeného pro Prigožina v Petrohradě. Někteří lidé nad jeho smrtí truchlí, na pietním místě jsou svíčky i květiny. Podívejte se na reportáž:

Tagy: