Pavel: Čaputová přijela jen proto, aby mi popřála k výhře. Za Babišem by nedorazila

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová přijela do Prahy jen proto, aby mi popřála k výhře, řekl v nedělní Partii Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS nově zvolený prezident Petr Pavel. Nepředpokládá, že by dorazila gratulovat i jeho protivníkovi a neúspěšnému kandidátovi Andreji Babišovi (ANO).

„Opravdu přijela jenom kvůli tomu,“ odpověděl v Partii Pavel na dotaz, zda Zuzana Čaputová byla v sobotu v Praze kvůli tomu, aby nově zvolenému prezidentovi pogratulovala k výhře.

Slovenská prezidentka podle něj počítala i s variantou, že Pavel volby nevyhraje. „V tom případě měla přiletět do Prahy inkognito,“ podotkl. Zda by jela gratulovat i Babišovi, Pavel nepředpokládá.

K TÉMATU: OBRAZEM: Jak šel čas s Petrem Pavlem. Od skromných vojenských začátků po volební triumf

Čaputová se objevila na pódiu ve štábu Pavla v sobotu odpoledne jako překvapení. „Myslím si, že na světě nejsou dva národy tak blízké jako Češi a Slováci. Právě tato lidská blízkost je důvodem, proč se spolu těšíme při každé velké chvíli. A volba prezidenta a hlavy státu nesporně takovou velkou chvílí je,“ uvedla. „Já osobně mám mimořádnou radost, že v našem regionu a v Evropě přibude hlava státu, která ctí demokratické hodnoty a jejíž síla pramení z klidu,“ zdůraznila za potlesku Pavlových příznivců.

Její gratulace byla pro Pavla prý „nejkrásnější“. „To je moment, který si budu pamatovat dlouho,“ komentoval to ve vysílání CNN Prima NEWS.

Nový český prezident zároveň doufá, že s Čaputovou navštíví Kyjev. Na společnou cestu by podle něj měli vyrazit na jaře před summitem NATO, který se uskuteční v červenci ve Vilniusu. O této možnosti podle něj týmy obou hlav států přemýšlely nezávisle na sobě ještě před Pavlovým zvolením. „Říkala, že to bylo trochu jako telepatie, že jsme si tak trochu přesouvali myšlenku,“ uvedl.

Zelenský zavolá odpoledne

Ke gratulacím se prý písemně přidala i prezidentka Tchaj-wanu. Pavel má také v plánu volat si s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. „Bude mi volat dnes okolo 14:30,“ uvedl. Se současnou hlavu státu Milošem Zemanem zatím nemluvil, možná se tak stane v pondělí.

Prezident v Partii mluvil i o tom, jak si představuje zahraniční politiku. „Myslím, že by měla být vždy koordinovaná. Teď těch problémů bude méně, jsem připravený zahraniční politiku koordinovat s vládou,“ zdůraznil.

Tagy: