Pavel: Kdyby se vojáci stáhli z Ukrajiny, byla by to Putinova prohra. To si nemůže dovolit

Generál Petr Pavel

360° (131)

Kdyby se vojáci stáhli a odjeli z Ukrajiny zpět do Ruska, byla by to prohra prezidenta Vladimira Putina, myslí si bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel. V pořadu 360° televize CNN Prima NEWS řekl, že si to ruská hlava státu nemůže dovolit. Podle Pavla v konfliktu nejde jen o Ukrajinu, ale rozhoduje se o tom, jak bude fungovat mezinárodní právo.

„Kdyby se vojáci stáhli a odjeli zpět do Ruska, bylo by to prohrou Putina. Prohrou nejen v očích Ukrajinců, ale i celého západního světa a především jeho vlastních voličů. To si těžko může dovolit,“ myslí si Petr Pavel.

V pořadu 360° tak předpověděl, jak Rusko bude v konfliktu s Ukrajinou pokračovat. „Dá se očekávat, že konečné řešení bude v rozmezí mezi plnohodnotnou válečnou operací a diplomatickým řešením. To jediné Putinovi umožní zachovat si tvář a dosáhnout cílů, které si stanovil,“ podotkl generál.

Rusko na hranicích s Ukrajinou už rozmístilo vojáky i techniku. To Pavla nepřekvapuje. „Rusko vždy uplatňovalo přístup, který mu dával co nejvíce možností řešení. Tím, že rozmístí vojáky a techniku, se mu nabízí velké spektrum možností. Od nejhorší – od velké pozemní, vzdušné, námořní ofenzivy – až po diplomatické řešení,“ vysvětlil.

Rusko tak podle něj vytváří tlak nejen na Ukrajinu, ale i na západní svět, aby byl nakloněn přistoupit na jejich podmínky s cílem odvrátit nejhorší možnou variantu.

Nejde jen o Ukrajinu

Podle Pavla navíc v konfliktu nejde jen o Ukrajinu a její případné členství v NATO. „Jde i o roli Ruska v globálním měřítku, jak bude vnímáno v součinnosti s ostatními partnery,“ uvedl Pavel.

Podle něj jde i o to, jak bude vypadat mezinárodní situace ve světě, naplňování pravidel a mezinárodního práva. „Jestli pravidla budou platit tak, jak je známe doposud, nebo jestli se budou více dodržovat pravila nastavovaná Ruskem, případně Čínou – tedy že mocní dělají to, co mohou, a slabí to, co musí,“ vysvětlil generál v pořadu.

Tagy: