Pavel nafotil oficiální portrét. Ten Zemanův se hodil leda na noční stolek manželky, hodnotil Špaček

Prezident Petr Pavel v pátek nafotil sérii fotografií, ze kterých bude vybrán oficiální portrét a předloha poštovních známek. Na focení ho doprovodila i manželka Eva. Experti očekávají, že snímky budou důstojné a hezké. Popularizátor etikety Ladislav Špaček si následně rýpl do portrétu bývalého prezidenta Miloše Zemana. Podle něj se hodil na noční stolek manželky.

„Prezidentské focení proběhlo v pátek na Pražském hradě. Fotil se pan prezident i první dáma. Autory jsou fotografické duo Jana Javůrková a Jiří Turek,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Pavlova mluvčí Markéta Řeháková. Dvojice fotografů se podílela již na prezidentově předvolební kampani.

„Očekáváme, že to bude něco důstojného a hezkého. Že bude viset ve školách, kde sedí učitel a za ním je důstojný portrét prezidenta,“ sdělil CNN Prima NEWS bývalý ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Miroslav Sklenář. „Ve školách portrét být nemusí, v tom mají svobodu,“ doplnil popularizátor etikety a bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Orlando, je důležité nezavírat oči. Pavel chválil hollywoodskou hvězdu, řešili spolu Ukrajinu

Ze zákona se každý městský úřad, obecní úřad nebo škola může sám rozhodnout, zda na zdi pověsí podobiznu prezidenta. Obce a města mají jedinou povinnost – na úřadě musí být vyvěšený státní znak, který se v žádném případě nesmí sundávat.

Podle kanceláře prezidenta by měl být Pavlův portrét důstojný a odlišný od podobizny jeho předchůdce Miloše Zemana. Ten při prezidentském focení složil ruce pod hlavu. „Portrét prezidenta Zemana v roce 2013 nebyl tvořen oficiálním fotografem z ČTK, ale velmi zkušeným profesionálním fotografem, který tam vnesl svůj vlastní pohled,“ zmínil Sklenář.

Špačkovi se ale Zemanovo gesto na fotografii silně nelíbí. „To je fotka, která se hodí na noční stolek manželky, ale není hodna hlavy státu,“ kritizoval.

Na některých úřadech čekají, až bude portrét Petra Pavla oficiálně zveřejněn. Třeba na honorárním konzulátu v Jižní Koreji, kde je na návštěvě česká delegace, už ale prezidenta Zemana sundali ze zdi. „Aktualizoval jsem situaci. Už jsme měli pana prezidenta Zemana dost dlouho,“ vysvětloval své jednání poslanec Pavel Žáček (ODS).

Oficiální portrét prezidenta představí hradní kancelář na začátku dubna.

Tagy: