Pavel mezi nejvlivnějšími osobnostmi Evropy. Objevil se v žebříčku, v němž figuroval i Feri

Český prezident Petr Pavel se dostal na seznam 28 nejvlivnějších osobností, které budou podle bruselského webu Politico spoluurčovat charakter Evropy v roce 2024. Redakce jej v úterý označila za výrazného „jestřába“ ve vztahu k Rusku a Číně, který jednoznačně podporuje Ukrajinu a volá po rozšíření NATO. Ve stejném žebříčku se v roce 2018 objevil i tehdejší český poslanec za TOP 09 Dominik Feri.

Kromě Pavla jsou na seznamu například francouzský prezident Emmanuel Macron, ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj nebo maďarský premiér Viktor Orbán.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé jsou v zajetí polopravd. Sedněte si ke stolu a jednejte, vyzval Pavel vládu a odbory

Politico v Pavlově krátkém profilu zdůrazňuje, že využívá své zkušenosti z působení ve funkci šéfa vojenského výboru NATO a usiluje o efektivnější podporu pro Kyjev. Nechce také v žádném případě, aby Čína získala roli prostředníka mezi Ruskem a Ukrajinou, případný mír musí podle něj vycházet z ukrajinských požadavků.

V příštím roce podle webu může Pavel potvrdit svůj vstřícný přístup k Tchaj-wanu, s jehož prezidentkou Cchaj Jing-wen si jako první evropský státník volal hned po svém zvolení a veřejně mluvil i o možné osobní schůzce.To vyvolalo kritiku od Pekingu, který považuje kontakty s tchajwanskými politiky za vměšování do svých záležitostí.

„Může být rok 2024 rokem, v němž Pavel splní svůj slib sejít se s Cchaj a pošlape tak nejčervenější z linií Pekingu?“ ptá se Politico.

V žebříčku se dříve objevil i Feri

V roce 2018 se v žebříčku 28 osobností z 28 zemí, které je záhodno sledovat, se objevil i tehdejší český poslanec za TOP 09 Dominik Feri. „Feri není jen nejmladším zákonodárcem v historii své země. Je také prvním tmavé pleti – a to nápadně. Feri, který byl od 18 let radním ve svém domovském městě Teplice, loni snadno získal křeslo v parlamentu, ačkoli byl poslední na kandidátce své středopravicové strany TOP 09,” uvedl tehdy server Politico.

Osud mladého politika se však nakonec odvíjel jiným směrem. Na jaře 2021 zveřejnily weby Deník N a Alarm svědectví několika žen, které Feriho vinily ze sexuálního násilí. Na začátku listopadu ho soud uznal vinným ve všech bodech obžaloby a Feriho potřestal tříletým vězením s ostrahou. Proti němu se exposlanec ihned odvolal k pražskému městskému soudu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zášť jde stranou. Pavel se v pátek sejde s Ficem, před volbami si vyměňovali ostré vzkazy

Tagy: