Lidé jsou v zajetí polopravd. Sedněte si ke stolu a jednejte, vyzval Pavel vládu a odbory

Vláda a odbory by měly opět usednout ke stolu a jednat o argumentech odborů a rozpočtových možnostech včetně kalkulací, vzkázal prezident Petr Pavel z Říma, kde je na třídenní státní návštěvě. Podle hlavy státu obě strany navzájem nepochopily své pozice. Odbory nabyly dojmu, že vláda má ještě prostor k ústupu, zatímco kabinet je přesvědčen o tom, že to není možné.

Pavel vyzývá obě strany, aby usedly k jednacímu stolu, a to i nad rámec tripartity, a projednaly skutečné možnosti včetně kalkulací. Výsledkem by měla být dohoda na tom, které návrhy jsou realizovatelné a které nikoli, míní.

ČTĚTE TAKÉ: Stávkoval milion lidí, dezinformátory jsme ale nezvali, tvrdí Středula. Kupka volá po smíru

Pokud některá opatření vzhledem k českým rozpočtovým možnostem není možné zrealizovat, nemá smysl o nich hovořit, řekl Pavel. Je podle něj potřeba komunikace nejen mezi jednotlivými stranami tripartity, ale hlavně směrem k občanům. Pokud jsou lidé v zajetí polopravd, případně nedovysvětlených argumentů, mohou se pak snadno připojit na jakoukoli stranu bez znalosti skutečné pravdy, doplnil.

Proti krokům vlády a dopadům schváleného úsporného balíčku v pondělí stávkovaly školy, podniky, úřady a další instituce po celé zemi. Někde se výuka či práce zastavila na hodinu či dvě, někde na celý den, řada institucí či zaměstnanců stávkujícím vyjádřila podporu, ale fungovala v běžném režimu.

Část odborářů z regionů vyrazila na demonstraci do Prahy. Odbory jsou připraveny v protestních akcích pokračovat, pokud s nimi vláda nebude jednat. Dialog je podle ministrů možný, ani pod tlakem ale od snahy o ozdravení veřejných financí ustoupit nehodlají.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fiala je Pinocchio, co hraje politické šachy, říká Kulidakis. Stávka je o ničem, dodává Schmarcz

Tagy: