Feri vinen ve všech bodech obžaloby. Soud ho poslal na tři roky do vězení s ostrahou

Dominik Feri u soudu

Schwarzenberg o kauze Feri

Za dvě znásilnění a jeden pokus o něj Obvodní soud pro Prahu 3 potrestal exposlance Dominika Feriho tříletým vězením s ostrahou. Uznal ho vinným ve všech bodech obžaloby. Rozhodnutí není pravomocné, Feri se proti němu ihned odvolal k pražskému městskému soudu. Po vynesení rozsudku uvedl, že se jedná o tvrzení proti tvrzení a že je z výsledku jednání zklamaný. Bývalý politik svou vinu opakovaně odmítl.

„Soud vzal za prokázané, že se obžalovaný sexuálního násilí dopustil proti všem třem poškozeným,“ řekla soudkyně Lenka Hájková. Státní zástupkyně pro Feriho navrhovala zhruba tříleté vězení, všechny tři skutky se podle ní obžalovanému podařilo prokázat. Feri opakovaně odmítl, že by se dopustil jakéhokoli sexuálního násilí, jeho obhájci žádali zproštění obžaloby.

„Spolu s odvoláním počkáme na písemné potvrzení a postavíme se k tomu podle názoru obhajoby. Soud se nevyrovnal se skutkovými rozpory, kterých je jako máku. Za situace, kdy se jedná o tvrzení proti tvrzení a chybí přímé důkazy, by je měl soud vzít v potaz. Věříme, že odvolací soud k našim důkazním návrhům přihlédne,“ sdělil Feri bezprostředně po vyslechnutí rozsudku a dodal, že je z výsledku soudního jednání zklamaný.

„Je mi ho (Feriho) líto. Žádná justice není podle mé zkušenosti zcela nezávislá,“ reagoval bezprostředně po vynesení rozsudku spoluzakladatel strany TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co stálo za politickým pádem Dominika Feriho?

Obžaloba popisuje tři skutky. První se podle státní zástupkyně stal v březnu 2016 ve Feriho bytě. Feri se měl pokoušet tehdy sedmnáctiletou dívku líbat a sahat na ni, ačkoli mu dávala najevo, že si s ním intimní kontakt nepřeje. Obžaloba tvrdí, že když chtěla dívka z bytu odejít, nabídl jí Feri nealkoholický nápoj, po jehož požití se dostala do stavu částečné ztráty vědomí. Feri pak s dívkou podle spisu prováděl různé sexuální praktiky. „Že bych někomu dal něco do pití, je extrémně nechutné,“ řekl exposlanec u soudu.

Druhý skutek se podle žalobkyně stal v listopadu 2016, opět v bytě v Praze 3. S touto ženou měl Feri podle obžaloby pohlavní styk, a to přes její nesouhlas. Feri nepopírá, že měl se ženou sex, podle něj byl ale dobrovolný.

Třetí incident se měl stát v roce 2018, kdy si Feri pozval do Poslanecké sněmovny ženu kvůli možné pozici stážistky. Podle obžaloby ji v kuchyňce začal osahávat, snažil se ji líbat a ignoroval její nesouhlas. Následně se ji znovu pokoušel líbat ve výtahu. Dívce se podařilo odejít, státní zástupkyně proto skutek kvalifikuje jako pokus o znásilnění. Podle Feriho žena u soudu křivě vypovídala. Se ženou se prý líbal, s čímž podle něj souhlasila.

Zástupkyně poškozených Adéla Hořejší ve svém závěrečném návrhu uvedla, že by bylo vhodné uložit i přísnější trest.

První svědectví několika žen na jaře 2021 zveřejnily weby Deník N a Alarm. Feri opakovaně odmítl, že by se dopustil sexuálního násilí či zneužil něčí bezbrannosti. Po zveřejnění výpovědí žen v médiích rezignoval na poslanecký mandát a oznámil, že nebude kandidovat ve volbách do Sněmovny na podzim 2021. Ukončil také členství v TOP 09.

Tagy: