Pavel navrhne Jana Wintra na ústavního soudce. Ocenil jeho zkušenosti z akademické sféry

Prezident Petr Pavel navrhne Senátu za ústavního soudce profesora práva Jana Wintra. Novinářům to sdělila mluvčí Hradu Markéta Řeháková. Doplnila, že prezident o čtvrteční schůzce s Wintrem předem informoval předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Senát dává se jmenováním soudců Ústavního soudu souhlas.

„Na profesoru Wintrovi oceňuji jeho expertní zkušenosti a výborné renomé napříč odbornou komunitou. Důležitým faktorem je jeho téměř dvacetiletá zkušenost z akademické sféry, která naplňuje mou představu o profesně různorodém složení Ústavního soudu,“ řekl Pavel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Řezání hlav zajatců? Rusové by se zařadili po bok Islámského státu, říká k hrozivému videu Pavel

Hrad nyní sestavuje dokumentaci potřebnou k tomu, aby mohl čtyřiačtyřicetiletého profesora z katedry teorie práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy navrhnout jako kandidáta. Wintr vystudoval souběžně s pražskou Právnickou fakultou také historii a politologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Z práva i z politologie má doktorský titul. V roce 2019 se stal tajemníkem Stálé komise Poslanecké sněmovny pro Ústavu ČR. Je také členem Legislativní rady vlády či Výboru pro práva LGBTI+ lidí Rady vlády pro lidská práva.

Wintr působí rovněž v rozkladové komisi Českého statistického úřadu či v Etické komisi Českého rozhlasu. V letech 2012 až 2017 byl i členem Rady ČTK, které v letech 2014 až 2015 předsedal. Je autorem několika knih, v nichž se věnuje české parlamentní kultuře nebo principům tuzemského ústavního práva. Ve svém životopisu uvádí ve výčtu získaných ocenění, že v loňském roce dostal jednak Cenu Právnické fakulty Univerzity Karlovy pro nejlepšího vyučujícího a zároveň Zlatou malinu prezidenta republiky pro nejhoršího právníka.

Prezident Pavel už Senátu navrhl na ústavní soudce i dva další právníky – bývalou šéfku Soudcovské unie Danielu Zemanovou a někdejšího předsedu Nejvyššího správního soudu Josefa Baxu. Kandidáty nyní hledá tři, protože 3. května vyprší mandát třem stávajícím ústavním soudcům.

Tagy: