Řezání hlav zajatců? Rusové by se zařadili po bok Islámského státu, říká k hrozivému videu Pavel

Pokud by se potvrdila pravost videa s uříznutím hlavy ukrajinského vojáka, ruští ozbrojenci by se zařadili po bok Islámského státu. Prezident Petr Pavel to konstatoval v návaznosti na mimořádně násilné záběry, které se šíří internetem. Lidé v uniformách s bílými stužkami – které na Ukrajině používá ruská invazní armáda – před kamerami uřízli hlavu živému člověku v uniformě s ukrajinskými znaky. Některá ukrajinská média píší, že ruští invazní vojáci takto zavraždili válečného zajatce.

Pavel se k věci vyjádřil po zasedání Bezpečnostní rady státu, kterou ve středu navštívil poprvé po svém zvolení. Prezident uvedl, že pravost nahrávky není možné ověřit, proto se nemůže vyjádřit ke konkrétnímu případu. Doplnil, že je ale zdokumentována řada dalších, které je třeba odsoudit a které nepatří do 21. století. „Pokud by se potvrdila, tak se tím ruští vojáci řadí po bok Islámského státu, což bychom měli odsoudit všichni,“ konstatoval s odkazem na teroristickou organizaci.

ČTĚTE TAKÉ: Brutální video ukazuje, jak Rusové řezají zajatci hlavu. Ukrajina slibuje krvavou odplatu

Video, které bylo podle americké CNN zveřejněno 8. dubna na proruském kanálu, údajně natočili žoldnéři z ruské Vagnerovy skupiny a zdá se, že ukazuje sťaté mrtvoly dvou ukrajinských vojáků ležící na zemi vedle zničeného vojenského vozidla. Ruské účty na sociálních sítích tvrdí, že bylo natočeno poblíž Bachmutu na východě Ukrajiny, podotkla CNN s tím, že nemůže lokaci potvrdit.

Ukrajinský ministr zahraničí již Rusko přirovnal k takzvanému Islámskému státu. Podle Kremlu je video „strašné“ a je třeba zkontrolovat jeho pravost. Okolnosti záběrů nelze v průběhu válečného konfliktu nezávisle ověřit.

Podle množství listí na zemi to vypadá, že video bylo natočeno už v létě. Nezávislý server Meduza píše, že není známo, kdo jsou postavy na videu ani kdo jej natočil, obličeje mužů jsou zakryty maskami. Na svém Twitteru záběry zveřejnil i ukrajinský influencer Igor Lačenkov s komentářem, že takové věci by neměly patřit do 21. století.

Nejde o první podobný případ

Jde o druhé podobné video z poslední doby. Na tom dřívějším jsou slyšet záměrně zkreslené hlasy, tak aby se nedaly identifikovat. Zpoza obrněného vozidla se rusky ozývá „Byli rozm*dáni minou“ s odkazem na mrtvá těla ukrajinských vojáků, kterým chyběly hlavy i ruce. „Zabili je. Někdo k nim přišel a odřezal jim hlavy,“ je slyšet v ruštině. Podle ruských sociálních sítí byly záběry natočeny nedaleko Bachmutu na východě Ukrajiny, kde již po řadu měsíců probíhají ty nejzuřivější boje se zapojením vagnerovců. Nezávislé potvrzení lokality v tuto chvíli není možné, uvedl web CNN. Obrázky byly zveřejněny na twitterovém profilu běloruského média NEXTA.

Kyjev dlouhodobě obviňuje Rusko z páchání válečných zločinů, což Moskva popírá. V březnu se na sociálních sítích rozšířilo video, které údajně zachycuje zavraždění válečného zajatce. Neozbrojený muž pronese slova „Sláva Ukrajině“, načež ho ruští vojáci s vulgárními výkřiky zastřelí. Záběry vyvolaly ve světě i na Ukrajině, která se už přes rok brání ruské agresi, značné pobouření. Ukrajinská tajná služba SBU později určila identitu zabitého – jednalo se podle ní o Oleksandra Macijevského, kterému prezident Volodymyr Zelenskyj posmrtně udělil vyznamenání Hrdina Ukrajiny.

Mohlo by vás také zajímat – svědectví přímo z Bachmutu:

Tagy: