Pavel: Pokud by nešlo kvůli povodním zajistit regulérnost voleb, bylo by je lepší odložit

Prezident Petr Pavel na setkání s hejtmany

Mimořádná schůze vlády

Kdyby nebylo možné zajistit regulérnost voleb ve všech místech, pak by to byl asi dobrý argument pro jejich odložení, pokud by se k tomu nalezla právní cesta. Před pondělní večerní schůzí vlády to novinářům řekl prezident Petr Pavel, který se zasedání kabinetu k povodňové situaci účastní. Krajské a senátní volby se mají konat v pátek a sobotu.

O případné úpravě termínu voleb kvůli záplavám v části regionů se musí podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) rozhodnout v pondělí. Kdyby se volby do krajů a třetiny Senátu nakonec nekonaly, mohla by být legitimita rozhodnutí napadána, míní. Na ministerstvu vnitra vznikla pracovní skupina, která má pomoct, aby se volby konaly regulérně. O odložení voleb chce žádat vládu opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO).

DÁLE ČTĚTE: Kompletní návod pro senátní volby 2024: termín, kandidáti, výsledky a proč Senát máme

Argumenty jsou podle prezidenta pro i proti odložení voleb. Zákonný termín, aby se mohlo datum změnit, podle něj vyprší dnes. „Protože dnes by musel Parlament rozhodnout. To už se zřejmě nestane. Takže určitě právníci hledají cestu, jak to vyřešit, aby to bylo v souladu se zákonem,“ uvedl.

„Asi všichni máme zájem, aby volby proběhly nejen v souladu se zákonem, ale také regulérně, pro což dnes ne všude jsou podmínky,“ řekl Pavel. „Když nebudeme schopni zajistit regulérnost ve všech místech, kde by volby měly proběhnout, pak by asi byly dobré argumenty k tomu, aby byly odloženy, pokud k tomu najdeme právní cestu,“ dodal.

Uvedl také, že si nedokáže představit, zda v povodněmi nejvíce zasažených obcích bude skutečně možné zajistit náhradní volební místnosti s veškerými náležitostmi, zda lidé, kteří by měli sedět ve volebních komisích, budou dostatečně připravení a soustředění. „To jsou věci, které asi bude muset vláda zvážit, aby rozhodla, které riziko je menší,“ řekl prezident.

K záplavám řekl, že v některých místech jsou horší než při velkých povodních v letech 1997 a 2002. Krizový systém je ale připraven a schopen mnohem efektivněji reagovat než v minulosti, míní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: PŘEHLEDNĚ: Kde hledat pomoc po povodních? Rakušan popsal postup a uvedl, na co dát pozor