Pavel přislíbil dodávky munice pro Ukrajinu. Našli jsme zdroje v zahraničí, říká prezident

Prezident Petr Pavel na bezpečnostní konferenci v Mnichově (16. 2. 2024)

Mnichovská bezpečnostní konference

Česká republika našla v zahraničí zdroje stovek tisíc kusů dělostřelecké munice, kterou by mohla Ukrajině dodat v řádu týdnů, pokud s partnery v USA, Německu, Švédsku a dalších zemích zajistí financování. Během sobotní debaty na Mnichovské bezpečnostní konferenci to prohlásil český prezident Petr Pavel. Sehnat peníze pro takovou transakci ale podle něj nebude složité. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mu pak večer za pomoc České republiky poděkoval.

„Identifikovali jsme půl milionu kusů munice ráže 155 milimetrů a 300 tisíc kusů munice ráže 122 milimetrů,“ prohlásil Pavel. Bruselský server Politico na počátku února informoval, že Česko se zajímá o munici od zbrojních firem například v Jižní Koreji, Turecku či Jihoafrické republice. Podle hlavy státu nebude složité najít finance pro tento nákup. O konkrétní sumě ale Pavel nehovořil. „Objem peněz bude záviset na jednání s těmi státy,“ řekl.

K TÉMATU: Krvavý účet za Avdijivku: Rusové utrpěli obrovské ztráty, obránci čelili masivní přesile

Prezident rovněž nezmínil, o které země se jedná. „Z pochopitelných důvodů to není možné. Kdyby tomu tak bylo, ony země by na Ukrajinu doručily výbavu samy, jenže jim v tom brání politické důvody, které jsou podle nich neprůchozí,“ ozřejmil prezident. Poznamenal, že české ministerstvo obrany a české zbrojní firmy mají díky svým kontaktům velmi dobrý přehled o dostupnosti munice a techniky ve světě.

Pavel uvedl, že ze zkušenosti s podobnými projekty s Dánskem, Nizozemskem a Kanadou ví, že takový model nákupů funguje rychle, efektivně a spolehlivě. „Vzhledem k tomu, jaká byla na konferenci atmosféra, předpokládám, že by neměl být problém sehnat dostatečné finanční prostředky, abychom tuto transakci mohli dokončit," dodal.

Dělostřelecké granáty ráže 155 milimetrů jsou v zemích Severoatlantické aliance považovány za standardizovanou munici, která by měla být použitelná v kombinaci se zbraněmi jednotlivých členských zemí. Granáty ráže 122 milimetrů se používají například v sovětských houfnicích.

Pavel označil situaci na Ukrajině za složitou. „Situace na bojišti se od loňska významně změnila. Není dobrá,“ konstatoval. Poznamenal, že Rusko se z mnoha chyb poučilo, změnilo taktiku a převedlo hospodářství na válečnou úroveň. „Rusko se nestará o lidské zdroje a prezident Vladimir Putin pracuje na nějakém viditelném úspěchu před prezidentskými volbami,“ řekl Pavel.

Podle hlavy českého státu se proto Západ v pomoci Ukrajině musí zlepšit. „Je třeba Ukrajinu podpořit zbraněmi a municí ze všech dostupných zdrojů,“ uvedl. Dodal, že tak jako je Ukrajina inovativní na bojišti, musí Západ podobně přistupovat ke zbrojním zdrojům, které je nutné hledat všude.

Západ podle české hlavy státu v otázce množství munice a zbraní Rusko nepřekoná. „Můžeme ho ale překonat technologicky a novými řešeními. Tady mají spojenci velký prostor pro uplatnění. Bavili jsme se, jaká technologická řešení můžeme Ukrajině nabídnout, ať už jde o bezpilotní, ale i námořní prostředky, a tím tak kompenzovat nedostatek jejich množství,“ shrnul.

Zelenskyj Pavlovi poděkoval

Pavel se vyjádřil i ke smrti představitele ruské opozice a kritika Kremlu Alexeje Navalného. „Nečekal bych, že jeho smrt byla načasována k datu mnichovské konference. Každopádně vypovídá o tom, jaký režim v Rusku vládne a na co bychom si měli dát pozor,“ řekl. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že úmrtí opozičníka se obrátí proti ruskému režimu.

V sobotu večer se Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci sešel se Zelenským, který mu poděkoval za pomoc, kterou Česká republika Ukrajině v její obraně před ruskou invazí poskytuje. „Jsme vděční za všechny ty balíčky pomoci. Díky, že jste s námi,“ řekl Zelenskyj Pavlovi. Ten mu odpověděl, že na českou pomoc se může Kyjev nadále spolehnout. „Naše pomoc a podpora budou pokračovat na stejné úrovni, v tom se nic nemění,“ prohlásil český prezident.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek tvrdí, že smrt opozičního politika Alexeje Navalného prezidenta Vladimira Putina neoslabí

Tagy:
válka armáda Mnichov NATO Ukrajina dodávky podpora zbraně Petr Pavel Rusko zbrojní průmysl munice dělostřelectvo ruská invaze na Ukrajinu dělostřelecký granát Mnichovská bezpečnostní konference