Pavel selhal, Hrad neřídí on, míní Balšínek. Korecký mluví o napojení na ambasádu USA

Petr Pavel na návštěvě Francie

Partie PLUS (4)

Prezident Petr Pavel selhává a je vidět, že Pražský hrad neřídí. Myslí si to šéfredaktor deníku Echo24 a Týdeníku Echo Dalibor Balšínek. Kritizoval také fakt, že si hlava státu nebyla schopná ani vybrat kompetentní tým. Politický komentátor Miroslav Korecký dodal, že nový kancléř prezidenta Milan Vašina přichází z neziskové organizace Aspen Institut, která je napojená na ambasádu Spojených států. Podobné napojení má už nyní Pavlův blízký spolupracovník Petr Kolář.

Prezident Petr Pavel má za sebou rok ve funkci hlavy státu. Hosté pořadu Partie Plus na CNN Prima NEWS jeho dosavadní působení kritizovali. Podle Dalibora Balšínka Pavel ve své funkci selhal, když sliboval, že otevře Pražský hrad lidem. „Zcela jednoznačně. Je to také vidět z toho, jaké lidi kolem sebe má. Dříve Václav Havel, Václav Klaus i Miloš Zeman měli své vize, Hrad řídili a měli představu o politice. V případě Petra Pavla to nevidíme a k naplnění slibů nedochází,“ řekl šéfredaktor Echo24.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když je okupace horší než bombardování. Ukrajinci se děsí ruského výpadu u Charkova

Pavel a jeho okolí jsou nyní v popředí zájmu médií kvůli rezignaci kancléřky Jany Vohralíkové. Tu nahradí Milan Vašina, který Pavla před volbami sponzoroval. Podle Koreckého je to běžné například ve Spojených státech. „Jestli je to úplně ideální? To si nemyslím. Samozřejmě si pak člověk vyvozuje, jak lze vnímat demokracii a rozhodně to neprospívá. Až čas ukáže, jaký je ve skutečnosti nový kancléř,“ řekl Korecký.

Zmínil také působení Vašiny v neziskové organizaci Aspen Institut. „Jde spíš o jeho politický a funkční rodokmen. Tedy působení v Aspen Institutu a jeho napojení na americkou ambasádu. Samozřejmě, že je Amerika naším nejbližším spojencem. Ale i pan Kolář je bývalým ambasadorem ve Spojených státech a prezidentský úřad je úřadem České republiky. Není to místo, kde by měla mít vliv jakákoliv ambasáda,“ řekl Korecký.

Balšínek se také vrátil k začátkům, kdy Pavel nastoupil do své funkce. Od svého zvolení už dvakrát prohlásil, že nebude znovu kandidovat. „To je velmi překvapivé a potvrzuje to, že skutečně byl vybrán jen proto, aby nebyl zvolen jiný kandidát. Tedy Andrej Babiš,“ řekl.

Podle něj je za situaci na Pražském hradě odpovědný a prezident dosud ani neví, co ve své funkci může dělat. „Ani neví, jaké lidi si má vybrat. Vezměme si jeho první projevy, které mu napsali různí lidé. Pan prezident nemá jasné sdělení a ani si evidentně neumí vybrat svůj tým,“ dodal Balšínek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podívejte se na Partii s ministrem spravedlnosti Blažkem (ODS) a poslankyní Malou (ANO).

Tagy:
Petr Pavel Petr Kolář Pražský hrad USA Miroslav Korecký Dalibor Balšínek Echo24