Když je okupace horší než bombardování. Ukrajinci se děsí ruského výpadu u Charkova

Ruská armáda se může brzy pokusit o další útok s cílem obsadit Charkovskou oblast, z níž velkou část okupovala po začátku války. Tamní ukrajinské rodiny mají sbalené věci a bojí se evakuace. Rusové na východ od nich posilují stavy a jsou podle Washington Postu stále blíž.

Kupjansk v Charkovské oblasti na Ukrajině žije ve strachu. Místní vědí, že pokud se Rusové znovu pokusí o ofenzivu, jejich strategické město na řece s důležitým železničním uzlem bude první na ráně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vzniká nová železná opona. Pobaltské státy se dohodly, že u hranic s Ruskem postaví bunkry

Stejně jako na začátku války. Rusové obsadili Kupjansk 27. února 2022 a okupovali ho přes půl roku. Zpátky do rukou Ukrajinců se vrátil 10. září, tehdy armáda Kyjeva provedla překvapivé protiútoky na jihu země u Chersonu a v Charkovské oblasti a získala zpátky obrovské kusy území.

Teď se nad Kupjanskem znovu stahují mračna. „V posledních měsících Ukrajina vyzvala civilisty k evakuaci, a to nejen z Kupjansku, ale i z desítek vesnic na západě. Což je chmurné znamení, že se Kyjev obává, že by Rusové mohli postoupit,“ uvedl list Washington Post.

V sobotu převzali Rusové kontrolu nad malou osadou Krochmalne jihovýchodně od města, čímž se o něco přiblížili k řece. Podle Ukrajinců šlo o taktické stažení a dočasné opatření.

„Přestože se Kyjev snaží význam ztráty minimalizovat a tvrdí, že ve vesnici před válkou žilo jen asi pět domácností, vývoj situace a příkazy k evakuaci vyvolaly obavy, že se ukrajinské jednotky chystají vzdát ještě většího území,“ napsalo americké médium.

Strach v Kupjansku

Že něco není v pořádku, moc dobře vědí i prostí občané v Kupjansku. Výstřely z děl tam totiž slyší poslední dobou mnohem častěji. Rusové měli na východ od nich poslat posily.

„Je to velmi děsivé. Jsme připraveni se evakuovat. Máme sbalené všechny věci. Naše děti vědí, že musí být připravené. Žijeme na nebezpečném místě,“ komentovala 34letá Diana Shapovalová. „Nebyl den, kdy by oblast nic nezasáhlo. Je tu spousta zraněných a mnoho mrtvých vojáků a civilistů,“ přiznává.

V oblasti teď ukrajinské úřady aplikují přísné bezpečnostní kontroly, a to i civilistů. Navzdory výzvám k evakuaci mnozí lidé opustit své domovy nechtějí. Rusové se ale blíží. Od Kupjansku je teď armáda Moskvy vzdálená asi 24 kilometrů.

Strach ale v Charkovské oblasti obchází ulice. Mnozí si pamatují minulou okupaci, kdy ruská armáda drtivě bombardovala i Charkov. Město ale nikdy nedobyla.

„Více se bojím druhé okupace než přímého bombardování,“ řekla 75letá Claudia pro Washington Post. Své celé jméno uvádět nechtěla. Bojí se, že by si ji Rusové našli. Bojí se, že brzy přijdou.

VIDEO: Rakety KLDR v Rusku

Tagy: