Pavla Zítka hledá policie, nepřišel k soudu. Chtěl na Hrad a myslí si, že je Čechoslovák

Policie pátrá po osmapadesátiletém Pavlu Zítkovi, který čelí obžalobě z trestného činu šíření poplašné zprávy a měl se před několika dny dostavit k okresnímu soudu v Chomutově. To však neučinil. Policie uvedla, že není ozbrojen ani netrpí nakažlivou nemocí. V minulosti Zítko kandidoval na prezidentský post, nepředložil ale dostatečný počet podpisů, třebaže sám tvrdil, že „zázrakem získal 50 tisíc hlasů za pouhých několik dní“. Vystupoval také proti koronavirovým opatřením, označuje se za „občana Československa“ a snažil se prodávat fény se zázračnými účinky.

Zítko čelí obžalobě zřejmě kvůli tomu, že v době pandemie covidu mimo jiné zpochybňoval existenci viru a ve svých videích mluvil o negativních zdravotních důsledcích očkování proti koronaviru. Policie ho na svých stránkách popisuje jako muže obézní postavy, který není nebezpečný, nakažlivý ani ozbrojený.

Soudkyně Iva Dvořáková v pátek uvedla, že Zítko odmítl předvolání k soudu převzít. K soudu se dostavili jeho příznivci. Některé z nich nechala soudkyně kvůli rušení vykázat ze soudní síně. Zítkovi stoupenci tvrdili, že jsou jeho zmocněnci a zpochybňovali legitimitu soudu. Mluvčí chomutovského okresního soudu Gabriela Petrásková Hüttlová řekla, že nemůže zveřejnit, čeho se obvinění týká, ani příslušný paragraf, „neboť obžaloba nebyla doručena oprávněným osobám.“

Výrazná tvář dezinformační a alternativní scény chtěla kandidovat při loňských volbách na prezidenta, ale nepředložila dostatečný počet občanských podpisů. Proto Zítka ministerstvo vnitra do voleb vůbec nepustilo. Sám přitom svým příznivcům tvrdil, že během několika málo dní se mu podařilo shromáždit desetitisíce jmen. Loni v říjnu ho policie zadržela na dálnici D7 kvůli podezření ze zpronevěry.

Zítko na sebe v minulosti upozornil například u Obvodního soudu pro Prahu 8, kde hlasitými projevy a skandováním spolu s dalšími lidmi vyjadřoval podporu několika obžalovaným. Někteří příznivci u soudu skandovali „Násilí! a napadali přivolanou justiční stráž. Několik z nich soudkyně dala vyvést, dohady pak pokračovaly ještě na chodbě. Soudkyně poté upozornila, že Zítkovým zmocněncem může být pouze advokát.

Sám Zítko se považuje za občana Československé republiky, která podle něj stále existuje. Upozornil na sebe také prodejem neexistujících kryptoměn a „zázračných“ fénů za desetitisíce korun, které mají „čistit vodu“.

Tagy: