Emmanuel Macron počítá s návštěvou Česka, slíbil, že dorazí nejpozději v březnu

Francouzský prezident Emmanuel Macron v příštím roce navštíví Prahu. Cesta by se měla uskutečnit nejpozději v březnu. CNN Prima NEWS to oznámila česká hlava státu Petr Pavel během dvoudenní návštěvy Francie. Se svým francouzským protějškem mimo jiné jednal například o podpoře Ukrajiny či jaderné energetice, ve které jsou Česko s Francií spojenci na evropské půdě. Pavel v Paříži mimo jiné odhalil další lavičku Václava Havla.

„Prezidenta Macrona jsem pozval na návštěvu České republiky a musím říct, že mě příjemně překvapil tím, že okamžitě reagoval, že s ní počítá nejpozději v březnu příštího roku,“ sdělil Pavel CNN Prima NEWS. Macronovi přivezl k jeho čtvrtečním narozeninám dárek. Byly to knihy česko-francouzského spisovatele Milana Kundery, který zemřel letos v červenci.

Prezident se svým francouzským protějškem jednal již ve středu. Macron Pavla ocenil za jeho armádní minulost, neboť během války v Jugoslávii velel jednotce, která zachránila skupinu francouzských vojáků. Pavel za to už před lety obdržel Řád čestné legie, nejvyšší francouzské státní vyznamenání.

Státníci řešili například podporu Ukrajiny bránící se již téměř dva roky ruské agresi, dále česko-francouzským vztahům, migraci či spolupráce v energetice. Praha a Paříž jsou v této věci zajedno, neboť prosazují jádro.

„Vážím si otevřenosti, se kterou jsme jednání vedli. Bylo to praktické naplnění argumentu, že naše vztahy jsou na vysoké úrovni, nejenom v oblastech, které se týkají současných problémů, jako je válka na Ukrajině, situace na Blízkém východě, situace v oblasti Sahelu, ale i co se týče spolupráce v energetice, rozšíření Evropské unie, migrace,“ řekl po schůzce Pavel.

Připomněl, že oba státy Ukrajinu i nadále podporují. „Pokud má Ukrajina vydržet tlak Ruska, musíme jí více a pokud možno rychleji pomáhat,“ dodala česká hlava státu.

Jaderná energetika i lavička Václava Havla

Tématem předvánoční cesty do Paříže byla i již zmiňovaná energetika. O té Pavel debatoval nejen s Macronem, ale ve čtvrtek také s premiérkou Élisabeth Borneovou. „S Francií máme velice podobnou pozici co se týče jádra. Bavili jsme se nejen o tendru na dostavbu velkých reaktorů, ale i o projektu malých modulárních reaktorů,“ řekl Pavel.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Prezident Pavel na státní návštěvě Francie

Právě francouzská společnost EDF patří mezi zájemce o stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. V doprovodu Pavla proto byla také předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Prezident ještě ve středu navštívil pařížskou budovu malého modulárního reaktoru NUWARD.

Součástí cesty do Paříže bylo také slavnostní odhalení lavičky Václava Havla přímo před českým velvyslanectvím poblíž Eiffelovy věže. Aktu se účastnila bývalá první dáma a vdova po prezidentovi Dagmar Havlová a také Artur Šípek, syn zemřelého architekta a designéra Bořka Šípka, který za projektem laviček stál. Chybět nemohl ani český velvyslanec ve Francii Michel Fleischmann.

„Rozjímejte, diskutujte, mějte dobrou náladu i dobrou rozmluvu,“ řekla Havlová přibližně před stovkou lidí, kteří na slavnostní odhalení dorazili. Pavel dodal, že ani česká, ani francouzská společnost nemůže bez vzájemného dialogu fungovat.

Tagy: