Pavlovi ústavní soudci? To by u Zemana neprošlo, říká Nacher a zmiňuje dvojí metr

Patrik Nacher

Výběr ústavních soudců může znehodnotit budoucí rozhodování této nezávislé instituce. Uvedl to poslanec hnutí ANO Patrik Nacher ve vysílání CNN Prima NEWS. V případě kandidáta Roberta Fremra zmínil dvojí metr ohledně vnímání jeho komunistické minulosti. V případě Kateřiny Ronovské naopak upozornil, že kontakt se sponzory hlavy státu by při jmenování ústavních soudů u bývalého prezidenta Miloše Zemana neprošel.

Senát ve středu schválil jmenování tří nových ústavních soudců. Stanou se jimi Robert Fremr, Kateřina Ronovská a Veronika Křesťanová. Nominace prvních dvou však vzedmula ve společnosti bouřlivou diskusi. Kritici upozorňují na komunistickou minulost Roberta Fremra a na napojení Kateřiny Ronovské na sponzory prezidenta Petra Pavla.

K TÉMATU: Velké dusno v Senátu. Pavlovi kandidáti na ústavní soudce čelili ostré kritice, i tak prošli

Podle poslance hnutí ANO může tento výběr znehodnotit budoucí rozhodování Ústavního soudu jakožto nezávislé instituce. „V celkovém kontextu se nemohu zbavit dojmu, že to může vrhnout nedobré světlo na nezávislost rozhodování Ústavního soudu zejména z politického hlediska. Není to dobře, nazval bych to dvojím metrem,“ řekl Nacher ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zmíněným dvojím metrem je podle něj Fremrova komunistická minulost. „Po třiceti letech bychom už tohle neměli řešit. Bohužel to někdo dělá selektivně. U profesora Gerlocha minulost vadila a v Senátu neprošel, tady najednou nevadí. U Andreje Babiše se minulost probírala horem dolem každý den posledních osm let, u prezidenta Pavla nevadí. Pojďme si říct, že to budeme řešit u všech, anebo u nikoho,“ zdůraznil Nacher.

Své pochyby vyjádřil i v případě jmenování Kateřiny Ronovské. „Představte si situaci, že by Andrej Babiš nebo Miloš Zeman jmenoval podobného člověka, tedy někoho, kdo je v médiu, které otevřeně podporuje prezidentského kandidáta a je v kontaktu s jeho sponzory. Je to samozřejmě odpovědnost pana prezidenta, ale nedovedu se zbavit dojmu, že se tu bavíme o něčem, co by u Miloše Zemana neprošlo,“ popsal Nacher.

Tagy: