Pavel ustoupil od svých slov, zlobí se Čína. Odvolává se na údajná vyjádření z kampaně

Čínské ministerstvo zahraničí je silně nespokojeno s tím, že si zvolený český prezident Petr Pavel telefonoval s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Napsala to v úterý agentura Reuters. Pavel podle čínské diplomacie ustoupil od svých slov, že je třeba respektovat princip jedné Číny, což podle Pekingu uváděl v době volební kampaně. Odpoledne velvyslanec Číny výtky zopakoval při schůzce na ministerstvu zahraničních věcí (MZV). Proti čínské kritice se ohradil premiér Petr Fiala (ODS).

Mluvčí čínské diplomacie Mao Ning na úterní tiskové konferenci prohlásila, že Čína proti telefonátu rezolutně protestuje. Zpochybnila také Pavlovu důvěryhodnost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel jde na ruku zájmům USA, kritizuje Drulák. Podporujete totalitáře, vmetl mu Boháček

Odpoledne se na českém MZV uskutečnila na žádost čínské strany schůzka čínského velvyslance v Praze se zástupci příslušného odboru české diplomacie. „Jednání proběhlo bez emocí, čínský velvyslanec zopakoval výtky vůči telefonátu. Čeští diplomaté potvrdili platnost naší politiky jedné Číny,“ uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský. Téma tím ministerstvo považuje za uzavřené. „Na okraj dodám, že šlo o klidné setkání, kde se řešila i jiná témata, například cestovní ruch,“ dodal ministr.

Cchaj Jing-wen se zvoleným českým prezidentem hovořila v pondělí, její kancelář telefonát označila za diplomatický průlom. Pavel tchajwanské prezidentce řekl, že Tchaj-wan a Česká republika sdílí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budou dále posilovat partnerství.

Podle premiéra Petra Fialy si jako suverénní stát sami rozhodujeme, s kým si zavoláme a s kým se budeme potkávat. „Politika ČR vůči Číně se nemění a odpovídá politice našich spojenců. Česko respektuje a zastává svou vlastní politiku jedné Číny. Jako suverénní stát si sami rozhodujeme, s kým si zavoláme a s kým se budeme potkávat. Je potřeba také respektovat, ze Čína je významný asijský obchodní partner. S demokratickým Tchaj-wanem máme tradičně dobré vztahy v oblasti ekonomické, vzdělávací a výzkumné. Pokračujeme v naší tradici a upozorňujeme na potřebu ochrany společných demokratických hodnot,“ sdělil Fiala.

Podobně se na Twitteru vyjádřil v úterý Pavel. Rozumí tomu, že Čína má k jeho hovoru výhrady. „My jsme ale suverénní země a děláme to, co považujeme za správné,“ napsal. „Tchaj-wan je demokratická země a my s ním sdílíme hodnoty, ale i významné obchodní vztahy, což je zcela v souladu se schválenou koncepcí zahraniční politiky,“ dodal.

Čína demokratický Tchaj-wan považuje za svou nedílnou součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Peking dlouhodobě upozorňuje ostatní státy, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli, a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Například necelý měsíc po zvolení americkým prezidentem ale telefonoval s Cchaj Jing-wen i Donald Trump v roce 2016.

Česko se podobně jako většina států světa drží politiky jedné Číny a oficiálně uznává jenom pevninskou Čínu. Česká vláda nicméně projevuje zájem o spolupráci s Tchaj-wanem.

Nově zvolený prezident Petr Pavel byl hostem nedělní Partie. Celý rozhovor si můžete poslechnout jako podcast:

Tagy:
Peking Petr Pavel Tchaj-wan Cchaj Jing-wen Česko USA Čína Donald Trump Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Mao Ning